Így készíthetsz aktív szenet otthon – Receptek a víz, a levegő és a test tisztítására otthon

Az aktív szenet a piszkos víz vagy a szennyezett levegő tisztítására használják. Vészhelyzetben aktív szenet használnak a veszélyes toxinok és mérgek eltávolítására a szervezetből. Az aktív szén elkészítése előtt fa vagy rostos növényi anyag elégetésével faszenet kell készítenie otthon. Ezután aktiváló vegyszereket, például kalcium-kloridot vagy citromlevet lehet hozzáadni a folyamat befejezéséhez.

Hogyan készítsünk aktív szenet

Gyújts egy kis tüzet biztonságos helyen. A legegyszerűbb szenet készíteni, ha kint tüzet rakunk, de ezt megtehetjük otthoni kandallóban vagy kályhában is (ha van). A tűznek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy a fát teljesen megégesse.

Ha tűzzel dolgozik, tegyen óvintézkedéseket, és mindig legyen kéznél tűzoltó készülék.

Helyezzen kis keményfa forgácsot egy fém edénybe. Ha nincs megfelelő faanyagunk, bármilyen sűrű, rostos növényi alapanyaggal helyettesíthetjük, például kókuszdióhéjjal. Helyezzen fát vagy növényi anyagot egy fémedénybe, és fedje le.

Az edény fedelét kissé fel kell nyitni a szellőzés érdekében, de a levegő áramlását a folyamat során szigorúan korlátozni kell.
Győződjön meg arról, hogy az égő anyag teljesen megszáradt, mielőtt az edénybe helyezi.

Melegítse az edényt nyílt tűzön 3-5 órán keresztül, hogy parazsat képződjön. Tedd a tűzre az edényt fedővel. Főzés közben füst és gáz távozik a fedél nyílásain keresztül. A füsttel együtt minden felesleges anyagot eltávolítanak az edénybe, és csak tiszta szén marad.

A széngyártási folyamat akkor fejeződik be, amikor a füst és a gáz megszűnik kijönni az üstből.

Öblítse le vízzel a kihűlt szenet. Az edényben lévő szén egy ideig forró marad. Hagyjuk hűlni egy kicsit. Amikor a faszén érintésre hideg, helyezze át egy tiszta edénybe, és öblítse le hideg vízzel, hogy eltávolítsa a hamut és egyéb maradványokat. Ezután nyomja ki az összes vizet.

5
Törjük össze a szenet. Helyezze a megmosott szenet egy mozsárba, amíg finom por nem lesz. Erős műanyag zacskóba is helyezheti, és fapálcikával vagy kalapáccsal porrá dörzsölheti.

Várja meg, amíg a szénpor teljesen megszárad. Ha a műanyag zacskós módszert használta, öntse a port egy tiszta edénybe. Ellenkező esetben hagyja a mozsárban. Körülbelül egy nap múlva a por teljesen megszárad.

Érintse meg a port az ujjaival, és ellenőrizze, mennyire száraz; a következő lépéshez teljesen száraz porra lesz szüksége.

Keverje össze a kalcium-kloridot vízzel 1:3 arányban. Legyen óvatos, amikor ezeket az anyagokat keveri, mert a kapott oldat nagyon forró lesz. Elegendő oldatra lesz szüksége ahhoz, hogy az összes szenet teljesen elmerítse. Egy átlagos szénadaghoz általában 100 gramm kalcium-klorid és 310 milliliter víz elegendő.

A kalcium-kloridot a legtöbb hardverboltban vagy bevásárlóközpontban, valamint a piaci árusoknál lehet megvásárolni.

Használjon fehérítőt vagy citromlevet kalcium-klorid oldat helyett. Ha nem talál kalcium-kloridot, helyettesítheti citromlével. Egyszerűen használjon 310 ml citromlevet a kalcium-klorid oldat helyett.

Keverje össze a kalcium-klorid oldatot a faporral. Helyezze a száraz faport egy üveg vagy rozsdamentes acél tálba. A porhoz kis részletekben kalcium-klorid oldatot (citromlevet) adunk, folyamatosan kanállal keverve.

Amikor a keverék eléri a paszta állagát, hagyja abba az oldat hozzáadását.

Fedjük le az edényt, és várjunk 24 órát. Fedjük le az edényt, és hagyjuk állni a keveréket. Ezután engedje le a lehető legtöbb folyadékot a tálból. Ezen a ponton a faszén még nedves lesz, de nem nedves.

A szén aktiválása további 3 órát vesz igénybe. Tegye vissza őket a fém serpenyőbe (megtisztítva), és tegye a tűzre. A tűznek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy felforralja a szén aktiválásához szükséges vizet. 3 óra azonos hőmérsékleten történő forralás után az aktív szén készen áll.

Hogyan használjuk az aktív szenet

Ismerje meg, hogyan működik az aktív szén. Az aktív szén képes eltávolítani a szagokat, baktériumokat, szennyező anyagokat és allergéneket a levegőből és a vízből. Mindezeket a nem kívánt elemeket és vegyi anyagokat a faszén szerkezetében lévő nagyon kis légbuborékok segítségével rögzíti.

Tisztítsa meg a levegőt otthonában. Csomagoljon egy kis mennyiségű aktív szenet egy darab levélbe, és helyezze a kívánt helyre. Ha nincs lepedőd, használj vastag, légáteresztő anyagot, például pamutot.

Ne használjon mosószer- vagy fehérítőszagú anyagot. A szén elnyeli ezeket a szagokat, csökkentve a hatékonyságát.

A maximális légtisztítás érdekében helyezzen ventilátort a köteg fölé. Ily módon a levegőáram megtisztul a széntől.

Építsen egy faszén vízszűrőt egy zokni segítségével. A boltban vásárolt vízszűrők általában meglehetősen drágák, de létrehozhat saját szűrőt, és ugyanazt az eredményt érheti el egy olcsóbb módszerrel. Vegyünk egy tiszta zoknit, aminek nincs mosószer- vagy fehérítőszagú, és tegyünk bele aktív szenet. Most már megtisztíthatja a vizet egy zoknion átszűrve.

Enyhítse a puffadást és a gázképződést aktív szénnel. Adjon 500 milligramm porított aktív szenet 350 milliliter vízhez. Igya ezt a keveréket puffadást okozó ételek fogyasztása előtt vagy a tünetek leküzdésére, ha túlzott gázképződést tapasztal a belekben.

Az aktív szenet nem savas lével (pl. sárgarépalé) együtt fogyasztani sokkal kellemesebb, mint bármi nélkül inni. Ne vegye be savas levekkel (például alma vagy narancs), különben a hatás nem lesz olyan kifejezett.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche