Így kezdesz el fogyni? Felgyorsíthatja az öregedést és rákot válthat ki

Nincs olyan diéta, amely mindenki számára ideális és megfelelő lenne. Azonban még ha nem is segítenek kifejezetten, soha nem árthatnak. Sajnos előfordul. A nagymértékben zsírra épülő diétákkal kapcsolatos kutatások aggodalomra adhatnak okot. Érdemes-e fogadni a fogyás ezen módjára?

A ketogén diéta az utóbbi években nagy népszerűségre tett szert. Tény, hogy követése esetén az alak gyorsan a javára változik, és a mérleg kevesebb kilót mutat. Azt is el kell ismerni, hogy kezdettől fogva voltak hűséges támogatói, de ellenzői is. Ez a diéta gyakran a kutatások tárgya. Mit találtak a tudósok ezúttal?

A megtett kilométerek nem minden

A ketogén diéta zsír alapú és alacsony szénhidráttartalmú. A szervezetet egy ketózisnak nevezett anyagcsere-állapotba helyezi. Ekkor a zsírok válnak a fő energiaforrássá, ami állítólag fogyást okoz, valamint segít szabályozni a vércukorszintet és növeli az energiát. Az új kutatások azonban azt mutatják, hogy ez az étkezési mód felgyorsíthatja az öregedést, növelheti a szívbetegségek és a rák kockázatát.

A ketogén diéta és a gyorsított öregedés

A San Antonio-i University of Texas Health Science Center kutatócsoportja megállapította, hogy a magas zsírtartalmú étrend hatására a szervekben felhalmozódnak a károsodott sejtek. Ez lehet az, ami hozzájárulhat a felgyorsult öregedéshez. Ezután megnő a szívbetegségek és a rák kockázata. A laboratóriumi egereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy a ketogén diétán tartott rágcsálókban lényegesen több volt az öregedő sejt. Ezek főként a vesékben rakódtak le, ami arra utal, hogy a keto-diéta felgyorsíthatja az egyes szervek öregedését. Az egerek visszatérése a normál étrendre azonban gyorsan javította a prognózisukat, és lelassította az öregedő sejteket.

A Keto nem mindenkinek való

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az állatkísérlet eredményei nem vihetők át teljes mértékben az emberi valóságra. És azzal zárják, hogy hangsúlyozzák: a ketogén diéta valószínűleg nem való mindenkinek.

Ne feledjük, érdemes orvoshoz fordulni, mielőtt bármilyen megszorító diétába kezdünk, amely kizár vagy súlyosan korlátoz bizonyos élelmiszercsoportokat. Régóta pletykálják, hogy a ketogén diéta túlzott zsírfelhalmozódáshoz vezethet a májban és vesekő-képződéshez, és most ezek a tanulmányok is előkerültek. Jobb, ha nem kockáztatunk.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche