A függönyök sok otthonban nemcsak dekorációs értékük, hanem praktikus funkciójuk miatt is jelen vannak. Elsősorban a szomszédok kíváncsi tekintetétől védenek, és részben a kívülről bejutó rovaroktól is megvédik a házat. Egy biztos: a függönyöket időről időre ki kell mosni. Sajnos sokaknak mosás után ki kell vasalni őket, ami nem mindig kellemes, de valószínűleg időigényes is. Szerencsére léteznek olyan módszerek, amelyekkel vasaló nélkül is simává varázsolhatja függönyeit. Ismerkedjünk meg velük.

Függönyök mosása.

Sokan úgy gondolják, hogy a függönyök mosása után ki kell vasalni őket, hogy tökéletesen simán lógjanak az ablakon. Kiderül, hogy ezt a lépést nyugodtan kihagyhatja. Csak akaszd fel őket egy függönyrúdra közvetlenül a mosógépben való mosás után: így a gravitáció elvégzi helyetted a munkát, és a függönyöknek simának kell lenniük, amikor megszáradnak. Sajnos nem minden anyag, amelyből készülnek, fekszik tökéletesen, ebben az esetben vasalást kell végezni. Szerencsére ezt a feladatot megkönnyítheted, de előtte győződj meg róla, hogy a függönyök mosógépben való mosásának módja megfelelő.

A függönyök mosása a mosógépben: győződjön meg róla, hogy egy vonalban vannak-e

A függönyök mosása a mosógépben nem egy bonyolult művelet, de – mint azt könnyen kitalálhatod – amikor kiveszed őket a gépből, gyűröttek lesznek. Persze egyes szövetek a függönyrúdra akasztás alatt kisimulhatnak, de némelyik még így is gyűrött marad.

Szerencsére van mód arra, hogy minimalizáljuk a szövetek gyűrődését. Hogyan? Csak nyúlj egy párnahuzatért! Előtte a függönyt gondosan kockákra kell hajtogatni, hogy beférjen a párnahuzatba. Csak ezután teheted be a mosógépbe, és moshatod ki a szokásos módon, de ügyelj arra, hogy alacsony centrifugálási fokozatot használj.

Természetesen a függönyöket érdemes nedvesen felakasztani: van rá esély, hogy az anyag kiegyenesedik.

Az interneten találhatsz egy másik szabadalmat a sima függönyök hatásának elmélyítésére. Ez a hajlakk használatát foglalja magában! Egyszerűen csak fújja a kozmetikai terméket egyenletesen a függönyre távolról. Ezzel a módszerrel elmélyítheti a hatást, és megakadályozhatja azt is, hogy a por megüljön a függönyökben.

Fehér függönyök? Elérhető távolságban vannak!

Ha a függönyök elvesztették hófehér színüket, nem kell megszabadulnia tőlük., mert otthoni módszerekkel még mindig sikeresen kimoshatja őket. Csak áztasd be őket meleg vízbe egy csésze konyhasóval. Miután egy éjszakán át áztatta a függönyöket, egyszerűen mossa ki őket a szokásos módon a mosógépben. A citromlé vagy citromsav használható sóhelyettesítőként.

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan mossuk a függönyöket? Ezzel az egyszerű trükkel visszanyerik fehérségüket. „Már öt éve így csinálom”

Milyen hőmérsékleten kell mosni az ágyneműt? Ne kövesd el ezt a hibát! Kockáztatja az egészségét