Így néz ki a burgonya termesztése levegőn és talaj nélkül! Ismered ezt a módszert?

Ha Ön a burgonya és a különböző termesztési módok rajongói közé tartozik, akkor ez a cikk biztosan érdekelni fogja.

Statisztikailag a burgonya a harmadik legtöbbet fogyasztott növény a Földön, közvetlenül a gabona és a rizs után. Nálunk Szlovákiában is nagyon népszerű ez a növény. A világ más részein viszont nem ilyen egyszerű, Közép-Amerikában, Afrikában, Ázsiában például szinte luxusnak számít a burgonya, amit a legtöbb gazda nem engedhet meg magának. Legalábbis nem a klasszikus módon…

El tudná képzelni a burgonya termesztését talaj nélkül, a levegőben? Bár tudományos-fantasztikusnak hangzik, ez már a CIP (International Potato Center) tudósainak viszonylag materializált elképzelése – az ún. Aeroponikus burgonyatermesztés, ahol a burgonya tetejét függőleges helyzetben egy szőnyegen rögzítik, míg a gyökerei alatta egy dobozban lógnak, miközben ebbe a zárt térbe párologtatják el a tápanyagokat tartalmazó vizet, ami elősegíti a burgonya növekedését.

Ez a módszer nemcsak olcsóbb, de hatékonyabb is, ha akár 10-szeres is lehet a betakarítás.

Tehát, ha a tudósoknak sikerül legyőzniük ennek a forradalmi technológiának az utolsó hiányosságait, a burgonyatermelés világszerte gyorsan növekedhet. És ez jó dolog, igaz?

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche