Ilyen következményei vannak annak, ha lefekvés előtt a telefonodon szörfölsz. Még mindig kevesen tudnak róla

Mi a valódi ártalma annak, ha lefekvés előtt a mobiltelefont nézzük? Tényleg káros az egészségünkre, ha lefekvés előtt nézzük a telefont? A vélemények erről a témáról ellentmondásosak. Érdemes azonban tudni, hogy mit kockáztatunk, ha kockáztatunk egyáltalán.

A telefon az a dolog, amiért a legtöbben először nyúlunk, amikor felébredünk. Ugyanígy sokan szeretnek lefekvés előtt legalább egy kis időre „leülni” a mobiltelefonjukkal, általában a közösségi oldalakat böngészve. Ha később bágyadtan ébredünk, akkor a telefon a hibás?

Miért lenne káros a telefonon való böngészés az alvásunkra?

Sokan meg vannak győződve arról, hogy a telefonon való böngészés azért árt az alvásnak, mert a képernyő úgynevezett kék fényt bocsát ki. Úgy gondolják, hogy ez megzavarhatja a melatonin termelését, amit sokan alváshormonnak neveznek. Ez a kék fény hatására az agyunk tudat alatt azt az üzenetet kapja, hogy most nappal van, és nem éjszaka. Ez viszont megnehezítheti az elalvást, még akkor is, ha fáradtak vagyunk. Emiatt sok szakértő azt javasolja, hogy lefekvés előtt legalább egy órával ne használjuk a telefont. Ugyanígy ne nézzünk más képernyőket sem, amelyek szintén kék fényt bocsátanak ki.

Tényleg káros a telefon nézegetése lefekvés előtt?

Ez pedig egy elmélet a kék fény alvásra gyakorolt hatásáról. Az elmúlt években azonban több kísérlet is történt ezen a területen, amelyekben a tudósok embereken tesztelték, hogy a mobiltelefonon való szörfölés valóban megnehezíti-e az elalvást. És az eredmények nagyon nem voltak meggyőzőek. Egyes kísérletek azt sugallták, hogy ez valóban így van, mások viszont azt mutatták, hogy nem volt különbség azok között, akik lefekvés előtt a mobiljukat nézték, és azok között, akik nem. Ebben a helyzetben a legjobb, ha saját magad próbálod ki, hogy a mobiltelefonon való böngészés megnehezíti-e az elalvást. Ha igen, próbáljon meg lemondani róla például egy hétig. Nézze meg, hogy valóban könnyebben elalszik-e tőle, és jobban alszik-e. Valószínűleg nem fogsz különbséget érezni vagy észrevenni. Egy ilyen otthoni kísérletből csak profitálhatsz.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche