A zöld, egyenletes és nagyszerű megjelenésű gyep sok földtulajdonos álma. A pázsit azonban megzavarhat, gyakran csordultig telik százszorszépekkel, vagy szabálytalanul nő, és csúnya felületet képez. Csak fogd a fűnyírót, és láss munkához. Egy fontos szabályt ne felejtsen el. Mikor kell nyírni a kertet? A napszak nagyon fontos.

A zöld, táplált gyep igazi fénypontja a kertnek. Ahhoz azonban, hogy ez megtörténjen, fontos szabályokat kell betartani. Ezeket főként a tapasztalt kertészek követik, akik élvezik a zöld füvet gyomok és látható, leégett területek nélkül a nyomukban. Ezek közül egyet érdemes különösen mélyen a szívünkre venni.

Mire jó a gyakori fűnyírás? Hasznosabb, mint gondolnád

Ha azt szeretné, hogy a gyep csodálatosan nézzen ki, fontos a rendszeres karbantartása. Legalább hetente egyszer használd a fűnyíródat, és ne feledd, hogyhogy a gyepnek mindig jobb, ha egy kis füvet gyakrabban nyírunk, mint ha nagyon keveset.

Ha gyakrabban és rendszeresebben nyírja a füvet, a fű egészségesebben nő. Ez csökkenti a gyomok növekedését is. Ha azonban valamilyen okból elhanyagolja a gyepet, ügyeljen arra, hogy ne vágja le a füvet több mint félig. Sokkal jobb a fű állapota szempontjából, ha először a magasságának felére vágja le, majd néhány nap múlva szükség esetén alacsonyabbra vágja. Kicsit több munkát kell beletenni, de egy zöld és jelentősen táplált gyepet kapunk vissza ezért a fajta gondozásért.

Mikor ne nyírja a füvet? Ha mégis, csak ártasz neki.

A gyeptulajdonosok egyik fő hibája a nedves fű nyírása. A tapasztalt kertészek azt tanácsolják. jó ötlet nemet mondani a fűnyíróval való kerti kalandozásokra közvetlenül eső után. Ennek több oka is van.

A nedves fűszálak enyhén lefelé dőlnek, ami minden nyíráskor egyenetlen felületet jelent. Ezenkívül a nedves fű sokkal kevésbé ellenálló a káros mikroorganizmusokkal szemben. Ha nedves fűszálakat nyír, akkor a gyepet kiteszi a lehetséges betegségeknek. Ahhoz, hogy később ne kelljen aggódnia a fű állapota miatt, a legjobb, ha nem nyírja közvetlenül eső után.

Melyik napszakban kell nyírni a füvet? Szívlelje meg ezt a tanácsot

Ne használja a fűnyírót, amikor a nap erősen süt a gyepre.. Bármilyen kerti munka elvégzése közvetlen napsütésben nemcsak a növényekre, hanem a kertészre is veszélyes. A fűnyírás fizikailag igen megterhelő, és a nap hűvösebb részében kell végezni – nem a hőségben.

A legjobb időpont a fűnyírásra tehát a reggeli, késő délutáni vagy esti időpont – az akkori hőmérséklet miatt is. A fűszálak ugyanis a korai és a kissé későbbi órákban a legkeményebbek, és különösen érzékenyek a fűnyírásra.

Érdemes októberig barátkozni a fűnyíróval. A hónap közepét vagy végét tartják a tapasztalt kertészek az utolsó fűnyírás legjobb időpontjának. A téli hőmérséklet és a hó miatt a 4 cm magas fű bírja a legjobban – a hasonló magasság megvédi a gyökereket a fagytól, és a pengék tavasszal újra zöldek lesznek, ami kellemes a szemnek.

Kapcsolódó cikkek:

Gondoskodj a gyepedről még a tél előtt! A fűnyírás nem elég

Gyakori hiba a fűnyíráskor. Saját magunknak ártunk