Inkább kisebb célok, mint nagy változások! Még a kudarctól sem kell félni – tanácsolják a szakértők

Jobb, ha az újévi fogadalmakat kisebb célokra osztja, és az apró pozitív változásokra koncentrál. A Lelki Egészség Liga és az IPčko civil egyesület emlékeztet erre.

A szakértők rámutatnak, hogy január közepén az embereket gyakran túlterhelik az olyan elhatározások, amelyek nem hoznak változást vagy lelki jólét érzését.
Szakértők szerint az újévi fogadalmak megtételére való törekvés összefügg azzal, hogy az emberek milyen tiszta lappal szeretnének belevágni az új évbe. „A sikereken vagy a tavalyi csalódások tanulságain felerősödve, az újévi visszaszámlálás hatására sürgősen ráébredhetünk, hogy változtatni kell, dolgozni kell magunkon” – magyarázzák a liga képviselői.

A szakértők azonban rámutatnak, hogy az embereket gyakran túlterhelik az olyan elhatározások, amelyek nem hoznak változást vagy lelki jólét érzését január közepén. „Nem az akaraterő a hibás. Sőt, egy cél is lehet mögötte, amit kitűzünk magunk elé. Lehet homályos, irreális, vagy erősen befolyásolhatja, hogy mások mit várnak el tőlünk. És amikor „kudarcot vallunk”, bűntudatot, csalódottságot és haragot érzünk magunk iránt” – magyarázta Marek Madro, az Ipčka igazgatója.

VIDEÓ: hozol elhatározásokat az egészségesebb életmód, esetleg a fogyás mellett? A szakértő tanácsot ad, hogyan kell megközelíteni őket.

Emlékeztet arra, hogy az elhatározások hatékony eszközei lehetnek a változásnak, de fontos, hogy az apró változtatásokra összpontosítsunk, amelyek hozzájárulhatnak a pozitivitáshoz és a mentális egészség javításához. „Azt is tartsuk szem előtt, hogy a kudarc is az élet velejárója, ezért újra és újra próbálkozni kell, és minden kudarc után nem szabad magunk mögött hagyni a korábbi fejlődést” – tette hozzá a liga.

Az új év ráadásul a régi számbavételét, értékelését is magával hozza. Szakértők szerint nem a negatívumokra kell koncentrálni, hanem éppen ellenkezőleg, teret kell adni annak, amit a 2022-es év hozott, még ha apróságokról is.

„Sok negatívumot hallottunk, már megvolt a helyük, engedje meg magának, hogy más szemüvegen keresztül lássa az évet” – mondta Madro.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche