Íriszek: Ha most virágzás után nem vigyázol rájuk, akkor szenvedni fognak

A színes és összetéveszthetetlen íriszek nagyanyáink kedvenc évelői közé tartoznak, hiszen igénytelenségüknek és hosszú élettartamuknak köszönhetően már több száz éve termesztik és tenyésztik őket. Még a leghosszabb ideig termesztett virágok Európában. Az írisz nemcsak megjelenésével ragad magával, de termesztésre is alkalmas minden kezdő számára. Ez egy nagyon ellenálló virág, amely végül még néhány kudarcot is elvisel, és sok éven át örömet okoz a kertben.

Forrás: Youtube

Írisz vagy írisz

Egy évelő növény, jellegzetes hosszú, keskeny levelekkel, viszonylag bőségesen virágzik. Virágai szokatlan alakúak és kellemes illatúak. Jelenleg rengeteg fajta közül válogathatsz minden lehetséges árnyalatban és méretben. Magasság szerint is választhat. Egyes fajok levélnyélei akár 130 cm hosszúak is, míg a törpe fajták 10-15 cm magasra nőnek.

Ha azt szeretné, hogy minél tovább szépítsék a kertjét, csak néhány alapfeltételt kell biztosítani számukra. Ha szép és sok virágzatot szeretne elhalványult virágok nélkül, gondoskodnia kell az íriszről. Megmondjuk, hogyan.

Az írisz minden fajtája más-más időben virágzik

Az íriszek különböző fajtái különböző időpontokban kezdik és fejezik be a virágzást. Hossza az adott fajtától, a növény korától és az aktuális időjárási viszonyoktól függ. Az íriszek az ültetést követő 4. évben virágoznak a legtöbben. A virágzás kezdete szerint korai fajtákra osztják, amelyek általában májusban nyílnak, középkoraira, május végén és június elején nyíló virágokkal, júniusban nyíló nyári fajtákra és július közepén késői fajtákra. Az úgynevezett A remontánsok egy szezonban kétszer is virágoznak, azaz tavasszal és ősszel.

Miért távolítsuk el az elhasznált virágokat az íriszről?

A virágokkal teli íriszek valóban kihagyhatatlanok, de a szirmok fokozatosan elszáradnak, kiszáradnak. Ez nem csak csúnyán néz ki, de fennáll annak a veszélye is, hogy túlnőtt az íriszed. A lehullott virágzat helyén ugyanis maghüvelyek képződnek, melyeket a talajba vetve jövő tavasszal kikelnek.

A magok érése és a fiatal hajtások növekedése az idősebb növények erejét veszi igénybe teljes növekedésükhöz. Ha hibrid fajokat termeszt, az íriszek túlnövekedése még a fajta degenerációját is mutatja. Ugyanígy a kifakult virág eltávolításával más rügyek virágzását is segíti.

A szárított virágok korai metszése segít bőséges és friss virágokat biztosítani a következő szezonra, és a kifejlett növények nem pazarolnak energiát a magképzésre. A kifakult és vágatlan hajtások növénybetegségeket okoznak: itt rothadás, gombák és kártevők jelenhetnek meg.

Hogyan távolítsuk el a virágokat

Virágzás közben a kifakult és kiszáradt szirmokat a maggal együtt a lehető leghamarabb el kell távolítani. Ügyeljen arra, hogy ne sértse meg a többi virágot és rügyet. A pontos utasításokat a fenti videóban láthatja. Végezze el ezt az eljárást körülbelül hetente kétszer. Mindig száraz és napos napon távolítsa el a virágokat, hogy elkerülje az esetleges rothadást a törés vagy vágás területén.

Virágzás után a levelekről is gondoskodjunk

Miután az íriszek befejezték a virágzást, gondozzuk leveleiket is. A tetejét kúppal vágjuk le a talajtól 14-15 cm magasságban, dobjuk ki a levágott részeket, és szórjuk meg a gyökereket száraz földdel. Mindig távolítsa el a száraz és megsárgult vagy sérült darabokat a szezon során. Ne vágja le a zöld hajtásokat a szezon végéig, azaz amíg teljesen be nem fejezik a virágzást. Így a növény sokkal jobban koncentrálja és tárolja a teleléshez szükséges tápanyagokat, vitaminokat. Ahhoz, hogy az íriszek elegendő energiával rendelkezzenek a következő szezonra, csak a leveleket kell hagyni, a szárat a virággal óvatosan le kell törni. Csak egészséges levelek maradnak a növényen, amelyek felszívják a szükséges energiát.

kapcsolódó cikkek

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche