Az egyik legfinomabb kenyér, amit nagymamánk sütött. Erősen ropogós a teteje és puha a közepe. Az írónak köszönhetően sokáig friss marad.

Hozzávalók: – Kenyérsütés: 1,5 m., 2,5 m:

 • 500 g búza kenyérliszt
 • 300 ml író
 • 50 ml meleg víz
 • 7 g szárított élesztő
 • 1 teáskanál cukor
 • 2 teáskanál só

Elkészítés: Készítsük el az ételeket:

 1. Keverjük össze az összes hozzávalót szobahőmérsékleten.
 2. Keverjük össze a langyos vizet az élesztővel, a cukorral és két evőkanál liszttel. Keverjük jól össze, takarjuk le egy ruhával, és hagyjuk kelni 15 percig.
 3. Szitáljuk a lisztet egy nagy tálba.
 4. Adjuk hozzá a sót az átszitált liszthez, adjuk hozzá az írót, majd adjuk hozzá a felfutott élesztőt. Keverjük össze az összes hozzávalót, gyúrjuk a tésztát, amíg el nem válik a kezünktől. Formázzunk golyót, tegyük egy tálba, és fedjük le fóliával és egy konyharuhával.
 5. Tegyük félre meleg helyre egy órára, és hagyjuk a tésztát nyugodtan kelni.
 6. Egy óra elteltével még egyszer röviden átgyúrjuk a tésztát, majd a tálba formázzuk, amelyben majd sütni fogjuk, és egy konyharuhával letakarva 30 percre félretesszük, hogy ismét megkeljen.
 7. Ez idő alatt kapcsolja be a sütőt 210 °C-ra. A tésztát egy vajazott és lisztezett 25×12 cm-es tepsibe helyezzük, és a közepébe mélyedést készítünk, hogy a tészta sütés közben ne szakadjon el kontrollálatlanul.
 8. Süssük a kenyeret 30 percig 210 °C-on. Ezután további 10-15 percig sütjük, amíg a kenyér megbarnul. A megsült kenyeret azonnal szedje ki a tepsiből egy konyhai rácsra.
 9. Az írókenyér elkészült!

Kapcsolódó cikkek:

A kovászos tészta őrült módon kel. Mindössze 1 evőkanálnyi folyadék, ami mindenkinek van.

A házi kenyér felülmúlhatatlan. Nemcsak sokkal jobb, mint a bolti, de olcsóbb is.