Ismerje meg, hogyan kell a fokhagymát a régi módon tárolni. Nagyon sokáig eláll

A fokhagymát az egyik legegészségesebb zöldségnek tartják. Ha önmagában termesztjük, még értékesebb. Ahhoz azonban, hogy táplálkozási és ízbeli tulajdonságait hosszabb ideig megőrizze, megfelelően kell tárolni.

Mikor kell betakarítani a fokhagymát, hogy a hagymák nagyok és ízletesek maradjanak, és hogyan kell tárolni, hogy tovább friss maradjon? Minden szükséges információt megtalál a cikkben.

Mikor kell betakarítani a fokhagymát?

A fokhagyma betakarítása e zöldség fajtáitól függ, ami lehet tavaszi vagy téli. Az előbbieket, amelyeket tavasszal ültetnek, késő nyáron és ősszel, augusztustól szeptemberig szüretelnek. Ezzel szemben a tavaly ősszel ültetett fokhagymát júliusban szedik be. Ezek azonban csak általános naptári dátumok, mivel sok függ az egyéni termesztési körülményektől.

Fontosak az időjárási körülmények. Az idei magas hőmérséklet felgyorsította a vegetációt, és a fokhagyma betakarítására korábban kerül sor. Ugyanakkor folyamatosan figyelemmel kell kísérnünk a termést, hogy tudjuk, mikorra készül el a fokhagyma a kiásásra.

És hogyan tudhatjuk meg? Amikor a levelek fele száraz és sárga, a megmaradt virágszárak pedig egyenesek – akkor a fokhagyma készen áll a betakarításra. A hagymákat is meg kell nézni. Mit tehetünk, hogy nagyobbak legyenek?

Hogyan lehet nagy fokhagymagumókat kapni

Ha úgy látod, hogy közeledik a fokhagyma betakarításának határideje, két dolgot kell tenned. 2 héttel azelőtt, hogy ki akarja ásni a fejeket, hagyja abba a fokhagyma öntözését – a száraz fejek nem rothadnak el, és jobban bírják a hosszú tárolást.

Továbbá, kb. 2 héttel a betakarítás előtt kösse fel a fokhagymaleveleket, hogy serkentse a növény föld alatti részeinek fejlődését. Ezáltal a hagymák nagyobbak és erősebbek lesznek.

Ne mulassza el a betakarítás időpontját. A túl sokáig a földben hagyott hagymák megrepedhetnek, és a szegfűszegek kifelé nőnek. Az ilyen fokhagyma nem alkalmas hosszabb tárolásra.

Hogyan tároljuk a fokhagymát?

A nagy, de még tömör fokhagymafejek készen állnak a betakarításra. Kiásás után a napon, vagy rossz időjárás esetén száraz, szellős helyiségben kell kiteríteni őket. A nedvességtől megfosztott fejeket megtisztítjuk a földtől, és felakasztjuk száradni. Körülbelül három hét múlva a fokhagyma megszárad, és készen áll a tárolásra.

A hagyományos, évszázadok óta alkalmazott módszer ideális erre a célra. Ennek során a fokhagymagumókat fonatba fonják. A szárakat egymásba fonják, és a fonáshoz hasonlóan egyre több hagymát kötnek egymáshoz. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a levegő keringjen a hagymák között.

A hagymákat „csokorba” is köthetjük, szellőződobozba helyezhetjük, vagy liszttel letakarva, dobozba helyezhetjük. Bármelyik módszert is választja, a fokhagymát száraz, árnyékos és lehetőleg hűvös helyen tárolja.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche