Isteni hatású növény, csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet.

A kaprot már ősidők óta használják a népi gyógyászatban. És nem csoda, hatásai elképesztőek. Védi a szívet, az agyat és a csontokat, segíti az emésztést és a fogyást.
A kapor egy olyan növény, amelyet évszázadok óta használnak a konyhában és a népi gyógyászatban, különösen a csecsemők kólika, emésztési problémák kezelésére és a szoptatás elősegítésére.

A Healthline neves egészségügyi weboldal szakértői emlékeztetnek arra, hogy az utóbbi években a kapor pozitív hatásait tudományos vizsgálatnak vetették alá, és kiderült, hogy más és komolyabb egészségügyi betegségekre is jó hatással lehet, például a magas vérnyomásra vagy a vércukorszintre, illetve a szív- és érrendszeri egészség támogatására.

A kapor az agyra és a szívre is pozitívan hat

A kapor az emésztés szempontjából is hasznos, illetve a narancsbőr csökkentésére és a fogyás elősegítésére. De ahogy Dr. Dany P. Baby elmagyarázza, hatásai sokkal messzebbre mutatnak.

Magas flavonoidtartalmának köszönhetően szívvédő hatással bír, és állatkísérletek emellett arra is utalnak, hogy a kaporkivonat a koleszterin- és trigliceridszint csökkentésére is pozitív hatással lehet. Emellett csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást is.

A kaporkivonatokat rákellenes hatásokkal is kapcsolatba hozzák. Segíthet a tüdő-, mell- és vastagbélrák megelőzésében és kezelésében. Az agynak és a csontoknak is jót tesz a kapor fogyasztása. Ezenkívül a kapor enyhíti a menstruációs görcsöket, javítja a 2-es típusú cukorbetegség kompenzációját, valamint antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes hatással rendelkezik.

A kapor beillesztése az étrendbe nevetségesen egyszerű

A kötelező kapros savanyúságok és turmixok mellett a kapor salátákba, sós süteményekbe és levesekbe is remekül illik. Remekül feldobja a sült burgonyát vagy a húsokat, és finom joghurtbetétek vagy mártogatósok készíthetők belőle. Pácokba és természetesen zöldségek befőzéséhez is alkalmas.

A friss kapor tárolásakor a leveleket először enyhén permetezzük be vízzel, és lazán csomagoljuk be egy papírtörlőbe. Ezután tegyük őket egy újrazárható műanyag zacskóba, és egy hétig biztonságosan tárolhatjuk a hűtőben. Természetesen a kaprot le is fagyaszthatod, de akkor elveszítesz néhány tápanyagot.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche