Itt a szilveszter! Így könnyítheti meg kutyája vagy macskája dolgát

A háziállatokat szilveszterkor korán ki kell vinni, amíg kint még csend van. Ezen a napon egy játékkal vagy egy hosszú sétával is fárasztsák magukat.

Az is segít az állatnak, ha a gazdi folyamatosan társaságot tart vele.
A háziállatokat is meg kell etetni a zaj kezdete előtt. „Akkor könnyebben elalszanak, ami segít túlélni az éjszakát” – magyarázta Ľubomír Kráľ, a Szlovák Köztársaság Állatorvosi Kamara elnöke. A tulajdonosok zárják be az ablakokat és ajtókat, zárják be a redőnyöket, redőnyöket és függönyöket a külső zaj és fény elkerülése érdekében. Ezenkívül hozzáférést kell biztosítaniuk az állat kedvenc dolgaihoz és kedvenc helyéhez.

Az is segít az állatnak, ha a gazdi folyamatosan társaságot tart vele. „Mindenekelőtt ne hagyja magára kedvencét. Készítsen neki egy csendes menedéket, sok vizet és kedvenc csemegét. Hagyd, hogy feküdjön melletted és simogassa meg” – tanácsolja az állatorvos. Hozzáteszi, néha egy takaró vagy paplan is segít. „Mindenekelőtt nem kell túlzásba vinni semmit, meg kell próbálni úgy tenni, mintha semmi különös nem történne” – mutatott rá Kráľ. „Olyan menhelyet kell kialakítani a kutyának, ahol biztonságban érzi magát, és igyekezni kell elkerülni azt a helyzetet, hogy a stresszes állat megszökhessen vagy megsérüljön” – mondta az állatorvos.

Szerinte egy macska esetében jó, ha készen áll egy doboz, amibe belebújhat. Minél kisebb, annál jobb. Az állatorvos emlékeztet arra, hogy nem minden macska reagál egyformán a szilveszteri ünnepekre. „Míg egyesek alig veszik észre őket, mások szó szerint pánikba esnek. Remegnek, kóborolnak a lakásban, túlzottan nyalják magukat, vagy egyszerűen nem törődnek a tisztasággal” – mondja Kráľ. Megjegyezte, hogy az elvadult macskák elfogyhatnak, és nem tudnak hazatalálni, vagy pánikszerűen beszaladnak egy autó alá. A gazdik ne hagyják egyedül otthon a macskát szilveszterkor – hangsúlyozza Kráľ.

A macskának mindig meg kell adni a szökési lehetőséget. Ha szilveszterkor nem tud elmenekülni, a király azt tanácsolja neki, hogy legyen egy hely a lakásban, ahol „fenyegetés” esetén elbújhat. Szerinte ideális egy különálló, csendes szoba, távol a tűzijáték zajától.

A király elmagyarázta, hogy a pirotechnika stresszt okoz a háziállatoknak. Félelem okozta megnyilvánulásai állatonként eltérőek. Leggyakrabban azonban ijedt pillantással, remegéssel, guggolásban nyilvánulnak meg. „Az állatok tájékozódási zavart okozhatnak, hangoskodnak (nyafognak vagy nyávognak), nehezen megközelíthető helyeken próbálnak elbújni, sőt hányhatnak, hasmenhetnek vagy vizelhetnek” – összegezte.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche