Itt az utolsó betakarítás. Tárolja a gyümölcsöt, hogy túlélje a telet. Akkor is működik, ha nincs pince

Októberben a betakarítási időszak véget ér – de sok téli alma- és körtefajtánál a megfelelő idő gyakran csak e hónap elején jön el.

Könnyű csavarás

A gyümölcsöket jól kell érni, de nem túlérni, és az erősebb fagyok beköszönte előtt betakarítani. Az éppen érett gyümölcs enyhe csavarás után szívesen marad a tenyerében, még a szárral együtt is. Vagy enyhe húzás után becsúszik a fésűbe, ha magasabb fákról arat ezzel a praktikus eszközzel.

Nézz meg egy YouTube-videót (VeggiePlot csatorna) egy csodálatos őszi betakarításról az Egyesült Királyság egyik kertjében:

Csak szárazon

Csak száraz gyümölcsöt nyaljon. És bánj vele óvatosan. Csak a sértetlen és sértetlen gyümölcsöknek van esélyük arra, hogy hosszú hónapokig jó minőségűek maradjanak. A sérülteket érdemes azonnal megenni, almabort készíteni belőlük, vagy megszárítani a keresztes virágokat.

Az ideális hőmérséklet

Ne késleltesse a tárolóhelyre való költözést. A gyümölcsöt ideális a betakarítás után azonnal tárolni, néhány napnál tovább semmiképpen ne várjon kint. Az ideális tárolási feltételeket egy tiszta pince biztosítja, amelynek hőmérséklete 1-6 °C és a levegő relatív páratartalma nem csökken 80% alá. Növelheti a levegő páratartalmát víztartályok használatával vagy a padló beszórásával. De a cseppek nem érhetik a gyümölcsöt!

Nem kívánt gázok

A pincét védeni kell a fagytól, ugyanakkor szellőztetni kell. Szükséges, hogy a levegőt lassan, de folyamatosan cseréljék. Csak nagyon erős fagyok esetén érdemes ideiglenesen letakarni a szellőzőnyílásokat vagy ablakokat. A szellőztetés nem csak a penészesedést jelző áporodott levegő megelőzéseként fontos. Az érett gyümölcs gázokat lélegzik ki, ami magasabb koncentrációban csökkenti az eltarthatóságát. Ezek a gázok a zöldségekre sem károsak, ezért nem alkalmasak a gyümölcsökkel egy helyen tárolni.

A mogyoróhoz

Tárolja a gyümölcsöket dobozokban vagy ládákban, ideális esetben egy rétegben. Annak érdekében, hogy a levegő keringhessen az alsó mogyoró alatt, támassza meg őket. Másokat is rakhatunk rájuk, amíg a gyümölcs és a felső mogyoró alja között van elegendő hely.

Amikor nincs pincéd

Nincs pincéje, és szeretne legalább egy kis termést tárolni? Szolgál majd egy kút is, amibe erős kötélen kosárban leeresztheted a gyümölcsöt a kívánt hőmérsékletű és páratartalmú mélységig. Vészhelyzeti megoldás a polisztirol szigetelésű ládák szabadban való tárolása.

A mi tippünk

Már az első fagyok után is betakarítható a homoktövis vagy az arónia termése, amelyek gyakran csak októberben érnek be teljesen, és elvesztik túlzott keserűségüket. A lehullott diót lehetőleg naponta gyűjtsük össze, és hagyjuk megszáradni olyan szellős helyen, ahová az eső és a harmat nem érheti el. Ha maradt rajtuk maghártya, azt el kell távolítani. Fűtéssel történő szárításnál ügyeljen arra, hogy ne pároljon. Jól kiszáradva több hónapig elállnak, ideális esetben száraz és hűvös helyen tárolva.

Forrás:

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche