Itt vannak a legtöbb baktérium a konyhában. Nem is sejted, hol kapod el őket.

A mosogatószivacsok, a mosogatórongyok és a vágódeszkák régóta vezetik a baktériumok által leginkább ostromolt konyhai eszközök hírhedt listáját. A tanulmány eredményei azonban rámutatnak egy másik helyre, amely még nagyobb környezetet biztosít a mikrobák számára.

A konyhában a rend fenntartása nem csak esztétikai kérdés. Itt készítjük el az ételt is, így a higiénia itt is alapvető fontosságúnak tűnik. Régóta ismert, hogy az olyan tárgyak, mint a szivacsok vagy a szalvéták és a vágódeszkák baktériumoknak adnak otthont. Azonban nem ezek az egyetlen ilyen helyek.

Hol található a legtöbb baktérium a konyhában?

A New Brunswick-i (New Jersey) Rutgers Egyetem kutatóinak 2022-es tanulmánya szerint a fűszertartályok hordozzák a legtöbb szennyeződést a konyhai térben. Ráadásul ezek a szennyeződések veszélyesek lehetnek az egészségre. A kutatók által végzett kísérlet kimutatta, hogy a fűszertartályok kevesebb mint fele (a vizsgálatban használt) szalmonellával volt szennyezett. Az eredményeket a Journal of Food Protection című folyóiratban tették közzé.

A kutatók szerint a szalmonella jelenléte a fűszereken annak köszönhető, hogy a fűszertartályokat a főzés utáni takarítás során figyelmen kívül hagyták, valamint az edényeket és evőeszközöket nem mosták el alaposan. A konyhai eszközök nagyon könnyen fertőződnek – elég csak a szennyezett húst megfőzni, és a kezünkön lévő szennyeződés később minden tárgyra átkerül, amit megérintünk.

„A főző emberek gyakran érnek hozzá olyan tárgyakhoz, mint például a fűszertartók, mielőtt kezet mosnának. A baktériumok aztán átterjednek más tárgyakra” – magyarázta Donald W. Schaffner, a Rutgers Egyetem élelmiszertudományi professzora és a tanulmány társszerzője.

A leginkább szennyezett helyek a konyhában

Érdekes módon a második helyet a hírhedt rangsorban, amelyet a Rutgers Egyetem kutatói állítottak fel, a…. szappanadagoló szerezte meg. A mosogató, a kisállat-tálak vagy a kávéfőző tálcái szintén a baktériumok élőhelyei. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a baktériumok a telefonok érintésével is terjedhetnek receptek keresése közben.

A felületek és konyhai eszközök fertőtlenítésének fontosságának hangsúlyozása elengedhetetlen. Ne felejtsük el rendszeresen cserélni a mosogatószivacsokat és a konyharuhákat, amelyek szintén a baktériumok egyik fő forrása. Egy másik fontos szempont a keresztszennyeződések megelőzése. A keresztszennyeződés az a folyamat, amelynek során mikroorganizmusok kerülnek át az egyik szennyezett termékről egy másik termékre.

Ilyen helyzetek akkor fordulhatnak elő, ha például a nyers hús tárolására használt eszközöket vagy a vágódeszkát, amelyen a húst felvágták, később más termékek elkészítéséhez használják. Ezért nagyon fontos, hogy ezeket a tárgyakat mindig elkülönítsük, hogy megakadályozzuk a baktériumok átvitelét.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche