A tapasztalt háziasszonyok a családban generációk óta örökölt recepteket követve rájöttek, hogy a savanyú káposzta elkészítéséhez a tölgyfahordó az ideális edény. Manapság keveseknek van helyük otthoni konyhájukban tartani őket. Jó alternatívának bizonyulnak az üvegedények, amelyek gyorsabban teszik lehetővé e finomság készleteinek ártalmatlanítását.

Fotó: shutterstock/Svetlana Monyakova

Savanyú káposzta pohárban – alaptermékek

A házi készítésű befőttek jobban teljesítenek, mint a boltban vásárolt alternatívák. Nemzedékek óta előtérben van a savanyú káposzta, amelyet nem csak a fehér, hanem a piros fajtából is elkészíthetünk. A savanyú káposzta tégelyes pácolása kiváló alternatíva azoknak, akiknek nincs hideg pincéje házukban vagy lakásukban. Egy ilyen finomságot a hűtőszekrényben tárolhatunk és rendszeresen fogyaszthatjuk.

Hozzávalók:

 • 5 kg fehér káposzta
 • 1 kg sárgarépa
 • 10 dkg kősó
 • választható hozzávalók: kömény, mustármag, babérlevél

Ízletes recept – lépésről lépésre

 1. Távolítson el minden csúnya, sérült és levált levelet a káposzta fejéről, és alaposan mossa le. A káposztát négy részre vágjuk, a szárát kivágjuk.
 2. A káposztát apróra vágjuk, egy tálba tesszük, a sárgarépát pedig durva reszelőn lereszeljük. Adjuk hozzá a sárgarépát a káposztához, sózzuk és alaposan keverjük össze.
 3. Hagyja a hozzávalókat a tálban néhány órán keresztül, hogy megpuhuljanak. Ez idő alatt a káposzta csökkenti eredeti térfogatát. Ezen a ponton fűszereket is tehetünk belepéldául kömény, mustár vagy babérlevél.
 4. Mossa meg, égesse el és szárítsa meg alaposan a poharakat. Az így elkészített poharakba tegyünk egy adag káposztát és sárgarépát, és zárjuk le szorosan. A káposztából nem ajánlott kinyomkodni a levét, mert túl szárazon jönne ki.
 5. Amikor további rétegeket helyez a tartályba, ne felejtse el lenyomni őket – ez megakadályozza a levegő felhalmozódását, és pozitívan befolyásolja a tejsavbaktériumok fejlődését.
 6. A káposzta edényben történő dagasztása során a lé felgyülemlik a felületén. Néha hab is megjelenik, de ez teljesen normális, és idővel eltűnik.
 7. A poharakat legfeljebb 80% -kal töltse meg, mert az erjedés során a káposzta térfogata megnő. A következő lépés ezek bezárása. A legjobb, ha a kupakokat csak enyhén csavarja fel, mivel a szoros lezárás megakadályozza a gáznemű fermentációs termékek kijutását.
 8. Az így előkészített tartályokat helyezzük el sötét helyre, ahol a hőmérséklet 19 Celsius fok körül van. A teljes betöltési folyamat 7-14 napot vesz igénybe.
 9. Ezen idő elteltével vigye át az üvegeket a kamrába vagy a hűtőszekrénybe. Alacsony hőmérsékleten akár 3 hónapig is eltartható, de felbontás után maximum egy hét.

A savanyú káposzta otthoni tárolása

A savanyú káposzta tárolásának legjobb feltételei a hűtőszekrényben vannak. Ez az eszköz lehetővé teszi, hogy állandó hőmérsékletet tartsunk fenn. Alternatív megoldásként áttehetjük a konzerveket a pincébe. Fontos, hogy ő legyen hideg volt a szobában és maximum 5 Celsius fokot mutatott a hőmérő. Helyezze a káposztával készült poharakat a polcokra, és csomagolja papírba vagy fóliába. Ez megóvja őket a fénytől és a fedelet a rozsdásodástól.

Fotó: shutterstock/olepeshkina

Lehet savanyú káposztát tárolni az erkélyen? Kiderült, hogy igen, de csak a hideg télen. A megfelelő hőmérséklet és a napfénytől való védelem lehetővé teszi az erkélyt ennek a jóságnak a tárolására. Ha maximalizálni szeretné a savanyú káposzta eltarthatóságát, lefagyaszthatja. Azonban ne felejtsük el, hogy ez a folyamat elpusztítja a zöldségben lévő összes C-vitamint. Fagyassza le a káposztát savanyúság nélkül speciális műanyag edényekben, és tárolja legfeljebb 12 hónapig.

Szerkesztőség Szenvedély benned.

Kapcsolódó cikkek:

Almás pite recept. Ez az őszi desszert egy csipetnyi fahéjjal olyan sima lesz, hogy elolvad a szájban

Cékla télre. Mi a teendő, hogy ne sötétedjen el a pasztőrözés során? Egy hozzáadás színt és ízt biztosít