„Hosszú élettartamú gyógynövénynek” mondják, jobban működik, mint a ginzeng, és érdemes zöld teával helyettesíteni. Egyébként egy gyönyörű kúszónövény, amely ideális a kertben, az erkélyen és a lakásban történő termesztésre.

Fotó: shutterstock/Luca love photo

Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) – tulajdonságok

A Jiaogulan egy hegymászó évelő a cucurbitaceae családból, amely Délkelet-Ázsia régióiból származik. Megjelenése ötlevelű borostyánhoz hasonlít, és 3-5 méter magasra nő. Sötétzöld, szőrös, fogazott leveleinek köszönhetően dekoratív értéke van. Kis fehér virágokkal virágzik, enyhén zöldes árnyalattal. Kertben függőleges kompozíciókban és talajtakaróként is használható. -15 °C-ig bírja a fagyot, ezért tél előtt gondosan le kell takarni, vagy ha korábban a teraszon konténerben termesztették, beltérbe kell vinni. Gyorsan növekvő faj. Beltéri termesztésre is kiválóan alkalmas.

Hogyan termeszthető a jiaogulan?

A jiaogulan gondozása hasonló mind a beltéri, mind a kültéri növények esetében. Olvassa el az alábbi információkat.

  • Ültetés – a jiaogulan magok vetése tavasztól nyárig történik. Tágas dobozokba kell helyezni. Ezenkívül kezdetben állandóan nedves hordozóra lesz szükségük. Körülbelül 12 hét elteltével ajánlatos a fiatal palántákat egyenként nagyobb cserépbe ültetni.
  • Talaj – A Gynostemma termékeny, vízáteresztő, enyhén savanyú talajban fejlődik a legjobban.
  • Elhelyezkedés – a hely legyen jól megvilágított, de ne legyen túl napos. A kertben a legjobb a keleti vagy nyugati oldalon termeszteni. A jó növekedéshez támaszokra lesz szükség, ezek nélkül a növény satnya lehet.
  • Szósz – a növényt gyakran kell öntözni, hogy a talaj kissé nedves legyen (de ne áztassa). Emlékeztetni kell azonban arra, hogy a gynostemma télen alvó állapotba kerül. Ebben az időszakban az öntözést korlátozni kell.
  • Megtermékenyítés – tavasztól kora őszig kombinált műtrágyákkal trágyázzuk.
  • Vágás – mint minden évelőnél, a gynostemmánál is kora tavasszal rövidítse le a szárát közvetlenül a talaj felett, ami jó lendületet ad a növekedésnek.
  • Reprodukció – a növényt magvakkal és dugványokkal szaporítják. A magokat áprilistól augusztusig vetik. Körülbelül 5 mm mélyen nedves talajba helyezik őket. Vetés előtt a magokat 12-24 órára langyos vízbe kell áztatni. A csírázó gynostemiáknak napfényhez és állandóan nedves szubsztrátumhoz kell jutniuk. A csírázás után (ami néha akár 3 hónapot is igénybe vehet) távolítsa el a növény leggyengébb hajtásait. Amikor a palánták 6-10 cm magasra nőnek, ültessük át őket nagyobb cserépbe. A Jiaogulant dugványokkal is szaporítják – vegye ki egy felnőtt növényről, és tegye vízbe. A növény viszonylag gyorsan gyökeret ereszt. Később ültesd át egy edénybe, és úgy ápold, mint egy kifejlett példányt.

A hosszú élettartamú gyógynövény egészségügyi tulajdonságai

A kínai orvoslásban a jiaogulant évszázadok óta a hosszú élettartamú gyógynövényként ismerték. A növényi alapanyag a növény levelei és fiatal hajtásai. Otthon termesztve egész évben élvezhetőek. Tartalmaznak B csoportba tartozó vitaminokat, valamint C, AE és D vitaminokat, valamint ásványi anyagokat: cinket, magnéziumot, foszfort, mangánt, szelént, káliumot, kalciumot és vasat. A Gynostemmát néha úgy emlegetik „ötlevelű ginzeng”, mert több glikozid van benne, mint a közmondásgyökében. Ezenkívül szaponinok, flavonoidok és szterolok forrása. Ezeknek a vegyületeknek a magas tartalmának köszönhetően hatékonynak bizonyultak antioxidáns hatásokamelyek lassítják a bőr öregedési folyamatát. Szabályozza a cukor- és koleszterinszintet, emellett csökkenti a vérnyomást, megelőzi az érelmeszesedést és csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Emellett enyhíti a stressz tüneteit, javítja az alvás minőségét és erősíti a szervezet immunitását. Enyhíti a fej- és ízületi fájdalmakat és csökkenti a pattanásokat. Ennek tulajdonítható a libidó növekedése is.

Fotó: shutterstock/Lancan

Hogyan kell alkalmazni a jiaogulant?

A jiaogulan infúziót úgy készítik el, hogy 2 gramm szárított növényi levelet egy pohár forró vízben körülbelül 20 percig infundálnak. Ne fogyasszon naponta 2 pohárnál többet. Használat előtt ajánlott orvoshoz fordulni.

Szerkesztőség Szenvedély benned.

Kapcsolódó cikkek:

Szerinted ez egy gaz? Semmi sem állhat távolabb az igazságtól. Kevesen tudják, hogy szabályozza az alvást és küzd a gyulladások ellen

Javítja a memóriát, megfiatalítja a testet. Hogyan működik a kék tea?