Jó-e mezítláb vagy papucsban mászkálni a házban? A szakértő ezt így látja

„Vedd fel a papucsodat”, „ne járkálj mezítláb a házban”. – voltak olyan mondatok, amelyeket gyerekkorunkban szinte mindennap hallottunk. Igazuk volt a szüleinknek? Mit gondolnak erről a szakemberek?

A papucs egy viszonylag új találmány, amely gyorsan népszerűvé vált. A vékony talp megvédi lábunkat a sérülésektől és a hőveszteségtől. Vannak, akik nem tudják elképzelni nélkülük a házban való mozgást.

Lehetetlen nem beszélni a papucsok ellenfeleiről. Sokan mezítláb mozognak a házban, lábuk takarása nélkül. Meg vannak győződve arról, hogy a zokni és a papucs egyaránt korlátozza a mozgásukat, és egyszerűen kényelmetlen. Melyik csoportnak van igaza? A papucs korlátozza a mozgást? Eloszlatjuk ezeket a kétségeket.

Papucsot hordani vagy nem? Ez a kérdés

„Gyerek zokni nélkül? Ez egy botrány! Csak a rossz modorú szülők csinálják ezt.” Ez a hozzáállás különösen az idősebbeknél jellemző. Az az igazság, hogy ez a legjobb, amit gyermekünkért tehetünk, amit a gyógytornászok is megerősítenek. „A megfelelően fejlődő gyermek lábának cipő nélkül kell maradnia az első vertikális kísérlettől kezdve. Ily módon a kisgyermek megtanulja szabadon átvinni a test súlyát, és különböző irányokba terhelni a lábát” – magyarázza Agnieszka Krajewska, a fizioterápia mestere.

Már tudja, hogyan védekezhet a nagyszülők sértő megjegyzései ellen. De mi a helyzet a felnőttekkel? Sétáljunk mezítláb a házban? Nos, nem, nem kellene. Még néhány száz évvel ezelőtt is alkalmazkodott a lábunk a mezítláb járáshoz. A talaj azonban akkoriban más volt. Az utak és járdák ritkák voltak. Rengeteg fű és homok volt a házak körül. Ma a felszín annyira lapos, hogy a mezítláb járás hozzájárulhat a testtartási hibákhoz.

viselsz papucsot? A gyógytornászok büszkék lennének rád

A házaink padlója tökéletesen vízszintes. Sima felületen járva a lábak óriási ellenállásba ütköznek. Nincs elegendő párnázottságuk, ami a lábak, de az ízületek és a térd túlterheléséhez is vezethet. A szakértők szerint a felnőtteknek papucsot kell viselniük a házban. Ezek azonban nem lehetnek közönséges papucsok. A lábbelit a lábhoz kell formázni és hozzáigazítani. A talpnak vastagnak kell lennie ahhoz, hogy járás közben megfelelően tompítsa a lábfejet. Készüljön fel arra, hogy elég sok pénzt költ, mivel az öntött otthoni cipők akár 100 zlotyba is kerülhetnek.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche