Karbantartást nem igénylő, pillangókkal teli kert: Csak szórja ki a megfelelő növények magjait

Minden nap élvezheti a virágokkal teli rét látványát, ha meghívja őt a kertbe. Megvan benne a tiszta természet vad szelleme és a festői kultúrtáj varázsa. Régóta biztosított legelőt és szénát a háziállatok számára. Ugyanakkor minden darabja otthont és táplálékot ad a törékeny pillangóknak, bozontos poszméheknek, szöcskéknek és egyéb apróságoknak. Még ma is értékelheti a rétet a kertjében – szép, igénytelen és hasznos.

A rét sok arca

Forrás: Youtube

A rét tavasztól őszig gyönyörű lesz, és a minimális gondozást igényli. A füvek és virágok azonban csak akkor virágoznak, ha összetételüket a kínált talaj típusának megfelelően választják ki. A száraz, szegény réti közösségek szegényes, vízáteresztő, homokos és kavicsos talajokon boldogulnak. A mértékletes táplálkozásról tanúskodik például a csillagkökörcsin, a puffadt csend, a réti csörgőkígyó, a búzavirág, a zsálya és a réti zsálya, az orbáncfű, a csenkesz és a sás.

A virágok és fűfélék eltérő összetétele előnyös a táplálóbb és kissé nedvesebb talajon. A százszorszép, a harangvirág, a körömvirág, a kamilla és a cickafark, a sás, a cickafark, a búzavirág, a sáska vagy a mák könnyen virágoznak itt. A pázsitfűfélék, például a somfa, a zab vagy a srha virágoznak itt.

A nagyon nedves, vizes rétek ilyenkor virágoznak a boglárkáknak és a kelőknek köszönhetően. Azonban több tucat virág- és fűfaj létezik, és sok közülük sokféle körülményt tolerál – fontos a rét általános összetétele. A növények együtt egyedülálló közösséget alkotnak. Ma már igazán változatos a vetőmag választék. Például a Planta naturalis, melynek nevéhez elválaszthatatlanul fűződik a rétek visszatérése kertjeinkbe és szívünkbe, ma tizennégy fajta keveréket kínál a kertek számára, amelyek közül a hely adottságai és kívánságai szerint választhat.

Szárazságálló

Fehér, sárga vagy kék a rét, a pillangóké vagy a régi rét? A pillangók bármilyen rétet élveznek, de van néhány növény, amely különösen értékes számukra egy lepkekeverékben. A kínálatban megtalálhatóak a természetes pázsitokhoz készült keverékek is, melyeket gyakrabban használhatsz, és kibírják a taposást, de a klasszikus pázsitoktól eltérően igénytelen virágokat is tartalmaznak, és jobban ellenállnak a szárazságnak. Ha van elég türelmed, virágzó réteken, lehetőleg a környezetedben, magad is gyűjtheted a magokat. Az érő gyümölcsöket levágjuk, árnyékos, de szellős helyen megszáradni, a kapott magvakat hűvös és különösen száraz helyen tartani. Gyűjtéskor azonban nem szabad a réten sétálni, hanem csak a szélén gyűjteni.

Mi történik a fűben

A virágzó rét kincs. Táplálékot kínál méheknek, poszméheknek és százlábúaknak, akiknek lárváira a levéltetvek vadásznak. Rovarok és magvak kínálásával vonzza a madarakat, különösen kaszálás után. A színes virágok felett pillangók röpködnek, rét létesítésével jelentős mértékben hozzájárul védelmükhöz. Hazánkban több mint 140 őshonos faj él, ezek fele veszélyeztetett, sokuk rohamosan eltűnik.

A virágzó rétek hanyatlása pedig az egyik ok. A rét nemcsak nektárt ad a lepkéknek, hanem a hernyók tápnövényeit is. Sokuknak csak bizonyos típusú növényekkel kell táplálkozniuk. Anyáik pedig keményen keresik ezeket a növényeket, hogy rárakhassák a tojásaikat. De legtöbbjük nem tud túl messzire repülni. Amikor kikelnek és a nőstények megfelelően lerakják a tojásokat, a kikelt hernyók megfelelő táplálékon szépen felnőnek, bebábozódnak, pillangóvá válnak és a ciklus megismétlődik. A felnőttek általában csak néhány hónapig élnek, és nincs sok idejük új generáció létrehozására.

Míg a katicahernyóknak elég egy csokor csalán, addig a ritkább levélkacska inkább sárgarépát, sást vagy más zamatos növényt eszik. Vörös szárnyas poszáta bokros poszátára és ritka, csak vérszívóra oltott kék poszátára van szüksége, még kézzel kaszált réteken is. Csak a hangyák tudnak túlélni rajtuk, és ennek a csodálatos pillangónak a hernyója a hangyabolyban telel át. A hangyák nem ártanak neki, éppen ellenkezőleg, tisztelik – a hernyó ajándékot hoz nekik édes finomság formájában, amelyet közvetlenül a testén választ ki. Szerencsére a legtöbb lepkefaj hernyói kevésbé válogatósak, de nekik is megfelelő étrendre van szükségük. Sokuk kedvenc tápláléka a szarvas skorpióhal, a tarka cikória, a gyékény és a ligrus. A hernyók számára ezek a virágok táplálékot, a kifejlett pillangóknak pedig rengeteg nektárt.

Nem csak a pillangók számára kincs

Az akár egy méter magas, feltűnő virágfürtökkel rendelkező növény Dél-Európából származik, de nálunk már régóta háziasították. Melegebb területeken inkább a réteken terem. Hernyóknak kiváló táplálékot, kifejlett lepkéknek édes italt biztosít.

A tipikus, strobul nevű virágzatot több mint méter magas, elágazó szár hordozza. A vérféreg nélkül egyes kékmadarak teljesen eltűnnének a tájról – hernyóik csak totális étrenden tudnak növekedni.

Csak a levelek alakja hasonlít a lenhez. Csak Isten Anyjának vagy bárányszájnak hívták. Az illatos virágok akár ötven fős fürtökbe tömörülnek, és rengeteg édes nektárt termelnek.

Nemcsak a lepkék által kedvelt hálás réti gyógynövény, májustól szeptemberig virágzik. A virágzat általában élénksárga, de színezhető narancstól pirosig is.

A termesztett sárgarépa elődje legfeljebb egy méter magas, finom levelekkel és fehér virágzattal. Ha biztosítod a hernyóknak, még a kaporral szemben is előnyben részesítik – a rét biztonságosabb a hernyók számára, mint a virágágyás.

Nektárkóstoló

A pillangószárnyak színei és mintái szemet gyönyörködtetőek. Ha közelebbről megnézi, meg fog lepődni a nagyon hosszú és vékony, fodros cumikon. Automatikusan megnyúlik, amint a lábaknak valami jó íze van. Valójában a lepkék lábán is van ízlelőbimbó!

Koncert a fűben

A rét olyan rovaroknak is otthont ad, amelyeket általában nem lát, de hallani fog. Hogy lehet, hogy a kis tücskök ekkora zajt csapnak, az a xx oldalon olvasható.

kapcsolódó cikkek

Forrás: Receptář magazin

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche