Káros-e az ételek mikrohullámú sütőben való melegítése? A válasz, amit tudnod kell

A mikrohullámú sütő mindennapos része otthonunknak, de még mindig sok mítosz kötődik hozzá. Sokukat azonban teljesen megcáfolták a szakértők.

A mikrohullámok elpusztítják a tápanyagokat?

Általános mítosz, hogy a mikrohullámok elpusztítják a tápanyagokat, megváltoztatják az élelmiszerek kémiai szerkezetét, és kevésbé ízletesek, egészségtelenek és nehezebben emészthetőek. A szakértők szerint azonban a többi hőkezelési módhoz képest az élelmiszerek jobban megőrzik táplálkozási tulajdonságaikat a mikrohullámú melegítés során a gyorsabb feldolgozás és a folyadékok kevésbé párolgása miatt.

A mikrohullámú sütőben elkészített ételek szennyezettek?

Állítólag a mikrohullámú sugárzás szennyezi az élelmiszereket, mérgezővé vagy akár radioaktívvá is téve azt. A WHO szerint a mikrohullámú sütő helyes használata nem jelent veszélyt. A sérült készülékből korlátozott mennyiségű sugárzás távozhat, de nem káros vagy halálos. Meghibásodás esetén forduljon szakemberhez.

A mikrohullámú sütő rákot okoz?

A brit Cancer Research UK szervezet szerint egyelőre nem találtak összefüggést a mikrohullámú sütő használata és a rák megnövekedett kockázata között.

Használhatunk mikrohullámú sütőt pacemakerrel?

Bár az elektromágneses hullámok megváltoztathatják a pacemaker beállításait, az NHS és a British Heart Foundation szerint elegendő 15 cm-es biztonságos távolságot tartani a készüléktől. Ha közeledik hozzá, a pacemaker azonnal visszatér eredeti üzemmódjába, amikor eltávolodik a mikrohullámú sütőtől. A pacemaker nem tud megállni.

A mikrohullámok okoznak szürkehályogot?

A mikrohullámú sütő nem okoz szürkeárnyalatot, még akkor sem, ha közvetlenül a sütőbe néz. A sugárszivárgás kockázata csekély, nem veszélyeztetheti komolyan a látását, és a kockázat a készüléktől való távolság növekedésével csökken. A mikrohullámú sütők jól tömítettek, az ablakon lévő rácsok megakadályozzák a mikrohullámok kiszökését, és nyitott ajtónál nem lehet bekapcsolni.

Mi a helyzet a mikrohullámú sütőben süthető műanyagokkal?

Használhat BPA-mentes műanyagot a mikrohullámú sütőben. Az endokrin rendszert károsító biszfenol-A-t tartalmazó műanyagok felmelegítése hatására az élelmiszerbe szivároghat. Ide tartoznak a ftalátok is, és nincs tudományosan megállapított biztonságos szennyeződési szint. Csak olyan BPA- és ftalátmentes edényt válasszon, amely alkalmas a mikrohullámú sütőhöz.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche