Kávé mint műtrágya? Ez az egyszerű trükk megerősíti növényeidet és megszabadít a kártevőktől!

A kávé előnyei a kertben

A kávénak számos előnye van, és nem csak a legismertebb életerősítő. Tápanyagokkal teli összetételének köszönhetően használhatjuk úgy is, mint egy trágyaként a kertben. Mi azonban mindig tiszta kávézaccot használunk, hozzáadott cukor, mesterséges édesítőszerek vagy egyéb ízesítők nélkül. A kávéban található anyagok védik a növényeket a kártevőktől és táplálják őket.

Magas kálium- és nitrogéntartalom

A kávé legnagyobb előnye a magas káliumtartalom, amely szabályozza a növény víztartalmát és vízszállítását.A kálium számos általánosan forgalmazott műtrágya összetevője is. A házilag készített műtrágyával azonban nem kell aggódnia a túlzásba vitt mennyiség miatt. A kávézacc éppen eleget tartalmaz belőle.

Egy másik fontos és hasznos anyag a nitrogén. Ennek lassú felszabadítása a talajba hasonló hatást fejt ki, mintha a talajt tartós műtrágyával trágyáznánk. A talaj lazábbá, szellősebbé válik, és a növényei sokkal jobban fognak fejlődni.

A kávézacc sok más ásványi anyagot is tartalmaz (pl. magnéziumot és foszfort), amelyek szintén elengedhetetlenek az egészséges növekedéshez.

Hogyan trágyázzuk a kávét

Ha trágyaként akarjuk használni a kávézaccot, csak annyit kell tennünk, ha egy nagyobb mennyiséget hagyunk jól megszáradni és a növények köré szórjuk.. Soha ne szórjuk azonban a növény közelébe, hanem hagyjunk elegendő távolságot. Az őrölt kávét új palánták ültetésekor is el lehet ásni a talajba, de mindig legalább 10 cm-re a gyökerektől.

Milyen növényekre alkalmas a kávé?

A kávé mint műtrágya nem minden növény számára alkalmas.. Kifejezetten azoknál fogjuk használni, akik szeretik . A virágok közül ezek főleg magnóliák, begóniák, azáleák, hortenziák vagy rododendronok. Zöldségek és gyümölcsök közül az áfonya, az eper, a sárgarépa, a paradicsom és a burgonya.

Kávéval vess véget a kártevőknek

A kávé a kertben nem csak táplálékként szolgálhat, hanem hatékony védekezés a kártevők ellen. Nemkívánatos látogatók, például csigák és hangyák zavarják Önt? A kávé illata garantáltan elűzi őket!

Csigák

A csigák a virágágyásokban vagy a virágok között sok kárt tudnak okozni, de még itt is segíthet a sima kávé. Hogy a lehető leggyorsabban megszabaduljunk tőlük, főzzünk erős kávét, hagyjuk kihűlni, majd permetezzük be vele a növény körüli leveleket és a talajt. Ez a permet erős taszítószer lesz a csigák számára. Alternatív megoldásként szórjon őrölt kávét vagy egész kávébabot azokra a területekre, ahol a legnagyobb valószínűséggel megjelennek.

Hangyák

A hangyák elűzéséhez csak annyit kell tenned, hogy kávézaccot szórsz az összes batyujukra és hangyabolyukra. A számukra kellemetlen szagnak köszönhetően gyorsan el fognak indulni kakálni.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche