Kávét iszol rögtön ébredés után? Nagy hiba! Ez a megfelelő idő a kávézáshoz

A reggel sokak számára a kávé ideje. Egy csésze ízletes „kis fekete” állítólag felvidít és energiát ad. De vajon tényleg ez a legjobb módja a nap indításának? Kiderült, hogy az, hogy mikor isszuk meg a kávét, nagyban befolyásolja annak hatékonyságát.

Ébredés után sokan közülünk azonnal egy csésze kávé után nyúlnak, azonnali energiakitörést várva. Alvásszakértők szerint azonban van egy optimális időpontja ennek az aromás italnak, amely hatással lehet a hangulatunkra és az alvásunkra. Tudd meg, mikor a legjobb meginni az első kávét, és hogyan befolyásolja a napodat.

Miért érdemes várni a kávéfogyasztással?

Dr. Lee elmagyarázza, hogy azért nem szabad kávét inni, amint felkelünk az ágyból, mert a szervezetünkben lévő kortizolszint miatt. A stresszhormonként ismert kortizol „a saját alvási ciklusára jellemző ritmust követ”. A kortizol legmagasabb koncentrációja ébredéskor van a szervezetünkben, és a nap folyamán változik.

Ha akkor iszunk kávét, amikor a kortizolszint magas, a koffein még jobban megnövelheti azt, ami idegességhez, ingerlékenységhez és koncentrációs zavarokhoz vezethet. Másrészt, ha 10 óra körül iszunk kávét, amikor a kortizolszint már kezd csökkenni, akkor teljes mértékben kihasználhatjuk a koffein élénkítő hatását.

Mit kell még észben tartani?

A kávéfogyasztás megfelelő időpontja mellett az is fontos, hogy a nap második felében korlátozzuk a kávéfogyasztást. A koffein megnehezítheti az elalvást, ezért az utolsó kávénkat legalább hat órával lefekvés előtt fogyasszuk el.

Ha nem tudsz elképzelni egy reggelt energiapukkasztás nélkül, akkor nyúlj természetes koffeinmentes italokhoz, például gyógynövény- vagy gyümölcsteákhoz. Ezek az italok is képesek energiával feltölteni minket, és nem lesznek negatív hatással az alvásunkra.

Ha ezeket az egyszerű szabályokat betartjuk, teljes mértékben kihasználhatjuk a kávé élénkítő hatását, és egész nap élvezhetjük az energiát negatív mellékhatások nélkül.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche