Kémény: A legtöbb ember nem tudja, hogyan kell gondoskodni róla. Vagyont és életet kockáztatnak. Amit te?

Alig vesszük észre őket, miközben arcot adnak otthonunknak. A kémény egyfajta képzeletbeli pontja a ház tetejének – a cseresznye a tortán. Gyakorlati jelentősége azonban elengedhetetlen. A jó kiszolgálás érdekében többek között szakképzett kéményseprőt is biztosít. A kereslet jelentősen meghaladja a kínálatot. Ezért is ritka a kéményseprő.

Hurrá a kéménynek

„Ha a kéményhez, a kéményhez” Pavel Vodrážka is rendszeresen elmondja ezt a jól ismert filmszlogent. Egy profi kéményseprő naponta számtalan lépcsőt mászik fel. Ennek jutalma egyedi kilátás, az elvégzett munka öröme és a járókelők mosolya. – Nem ismerek olyan embert, aki, ha nem csinálsz rendetlenséget a házában, összeráncolná a homlokát a kéményseprőn. mosolyog.

Inkább véletlenül került a szakmájába. Míg más fiúk gyerekkorukban szemétládának, ásónak vagy akár kéményseprőnek vágynak, Pavel csak boldog akart lenni. „És ez sikerült is. Olyan munkát végzek, ami boldoggá tesz, amit végtelenül élvezek, és ez egyben kifizetődő is.” Gyerekkorában szeretett fára mászni, melynek koronájába egy baráti társasággal bunkereket építettek. Nem félt a magasságtól, de a kéményseprő sem érdekelte. „Élveztem az építkezést. Ezért tanultam menedzsment szakot az építőiparban a Jarov Szakközépiskolában. Érettségi után arra gondoltam, hogy jó lenne szakmát csinálni. És így ugyanabban az iskolában szereztem kéményseprő szakos bizonyítványt. Vonzott a benne lévő hagyomány” elmagyarázza a jelenlegi munkájához vezető utat.

Azóta minden nap mászik Prága háztetőire. A szeptembertől februárig tartó fűtési szezonban van a csúcspontja, amikor mindenki megfordul, aki úgy dönt, hogy felfűti otthonát. „Sokat kell visszautasítanunk, és hosszú a várakozási idő. Mondanom sem kell. Az emberek nem veszik észre, hogy a kémények ellenőrzése és tisztítása az év bármely szakában elvégezhető.” magyarázza Pavel. Így aztán minden nap hajnali öt körül felkel, és a szükséges adminisztráció elvégzése után kimegy a terepre.

Ezután minden a vevő kívánsága szerint alakul. „Attól függ, hogy például egy régi kémény üzembe helyezésekor tisztítjuk, behelyezzük, korszerűsítjük az égéstermék-elvezető csöveket, stb.” A normál tisztítás körülbelül fél órát vesz igénybe. De a munka elég megerőltető. „A kezek és a lábak szoktak a legjobban. A láncon lévő acélgolyó körülbelül másfél kiló. Ha egész nap fel-le mozgatod, az egészen észrevehető.” – nevet, mondván, hogy a comb- és vádli izma is jó állapotban van. „Ha valaki parancsol nekem, kíváncsi vagyok, van-e lift” nevet, és hozzáteszi, hogy a monoton terhelést olyan sportokkal kompenzálja, mint az úszás, a futás vagy a foci.

Egy kis móka

Munkája során érdekes történeteket is átél. Mint például amikor egy régebbi bérház tetőablakában tisztította a kéményt. „Ezekben a házakban a WC vagy a fürdőszoba ablakai ide néznek. Egy hölgy éppen átöltözött, amikor megjelentem az ablakon. Szerintem nagyon meglepődött. Ijedten elszaladt” Nevet. De néha még otthon is félnek tőle. – Amikor hazajövök, és nincs időm felkapcsolni a villanyt a folyosón, a nő azt mondja, csak a fehér fogaimat látja.

De általában kellemes élményeket okoz az embereknek. Zsebek tele vannak gombokkal. Hogy az is hozzá tudjon nyúlni, akinek nincs mibe kapaszkodnia. De neki magának is meg kellett szoknia, hogy az emberek hozzáérjenek. „Amikor edzeni mentem, gyakran meglepődtem, amikor például valaki hirtelen megérintett a villamoson. Megijedtem. De természetesnek veszem. Az viszont szép, hogy még ha tetőtől talpig koszos is az ember, de kéménysapka van a fején, akkor sem tartják slamposnak. Csak egy sapka. Ha nincs meg, az még rosszabb.” mondja. Pavel soha nem szenvedett szédüléstől, mégis nagyon óvatos. És bár állítólag védő keze van felette, a kéményseprők védőszentje, Szentpétervár. Flórián alázattal mondja: „Nálunk az a szabály, hogy egy kéményseprő nem hagyhatja abba a félelmet, különben elesik, úgyhogy továbbra is tiszteletben tartom.” Ennek ellenére már felmászott egy hatvanméteres kéményre. A gyárak közelében álló magasak azonban őt nem érintik. – Ez egy kéményseprő dolga. magyarázza.

Fontos adottságok

Érdekel a kéménygyártás? Pavel elmondja, milyen előfeltételekkel kell rendelkeznie egy jó kéményseprőnek. „Fizikálisan fittnek kell lennie, nem kell félnie a magasságtól, és lelkesen kell tanulnia. Mert a mi szakterületünkön folyamatosan képeznie kell magát, tanulmányoznia kell a változó kéményszabályokat, szabványokat. A Kéményégetők Társaságához tartozunk, és részt veszünk az egész életen át tartó tanulás programjában. Évente egyszer elvégzünk egy tanfolyamot, és elmegyünk a kéményseprők közgyűlésére.” – mondja Pavel, hozzátéve, hogy az ilyen ünnepi eseményekre még különleges ünnepi egyenruhájuk is van. Még ha munkabeosztása nem is engedi, hogy sokat tegyen, ha van egy kis ideje, szívesen gyönyörködik a tetőről a régi Prága látványában. „Gyönyörű tetőink és gyönyörű panorámaink vannak itt. Jó körülnézni, és megnézni, hol takarítottad a kéményeket. Szép jutalom„- mondja, hozzátéve, hogy a kéményseprő volt az egyik legjobb döntése életében.

Hogyan lehet tisztán tartani a kéményt?

  • Használjon megfelelő, megfelelő minőségű üzemanyagot. Biztosítson elegendő levegőellátást a kéménybe. Győződjön meg arról, hogy a fa tökéletesen megszáradt. „Azt állítom, hogy a víz nem ég el” – mondja, és így folytatja: „Kétszer annyi nedves fát lehet felmelegíteni. Égés közben úgy működik, hogy először kiszárad, és csak ezután adja át a hőt a belső térbe. Ráadásul a szárítás során több füstgáz képződik, a kémény és a kályha elszennyeződik. Könnyen megállapíthatod, hogy az üveged feketévé válik.”
  • Legyen professzionális tervezésű kéménye – „Találkozunk azzal, hogy a válság idején vettek egy kályhát, és egy harminc éves kéményre kötötték, amely már nem felel meg az előírásoknak és a modern közeg működésének. A fejlődés előrehaladtával egyre szigorodnak a kéményekre vonatkozó előírások” – figyelmeztet a kéménymester.
  • Melegítse elő a kéményt fűtés előtt – „Először gyújtson meg néhány gyűrött újságlapot, és hagyja, hogy kiégjenek. Ez hőt hoz létre, amely előmelegíti a csöveket és a füstgáz útját. Ezután gyújtsd meg az újságot, az öngyújtót, a chipseket alapfelszereltségként, és fokozatosan add hozzá a tűztérhez. Csak a forró alom elkészítése után lehet nagyobb fadarabokat hozzáadni” – teszi hozzá.
  • Betöltéskor lassan nyissa ki az ajtót, hogy kiegyenlítse a nyomást az égéstérben és a belső térben. „Ez kiküszöböli a füst bejutását a belső térbe.”

kapcsolódó cikkek

Forrás Magazin Recept

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche