Kertápolás szeptemberben: Miről nem szabad megfeledkezni?

Szeptemberben még nem pihennek a kertészek, mert sok munka vár rájuk. Lassan véget ér a nyár, és a kertet megfelelően fel kell készíteni az őszre. Mit nem szabad elfelejteni, hogy tavasszal egészségesek és szépek legyünk?

Vigyázzon a gyepre

Ne feledkezzen meg a pázsitjáról még szeptemberben sem. Ha jóval tél előtt elkészíti, tavasszal vastag mélyzöld szőnyeggel és egészséges megjelenéssel jutalmazza meg. Először is kaszálni kell, de nem túl alacsonyan. Az első fagyokat ezután nehezebben lehet elviselni.

Ne felejtse el rendszeresen eltakarítani róla a lehullott leveleket. Ennek ellenére ősszel kevesebb a fénye, és a felgyülemlett levelek még jobban megfosztják tőle. Ráadásul az áradása alatt rothadni kezdhet, és csúnya barna foltok képződnek rajta.

Az EGO POWER+ akkumulátoros fúvójával gyorsan és környezetbarát módon távolíthatja el a leveleket. Forrás: VVED TECHNIKA, sr o

A legegyszerűbb módja annak, hogy eltávolítsa a gyepről. A takarítás sokkal gyorsabb vele és nem csak a kertben, hanem a ház körül is használható. Akár a fűnyírót is tisztíthatod vele. Télen a lefújt hó eltakarításában is segít. Ha az EGO POWER+ akkumulátoros fúvóját választja, egy okos segédeszközt kap, amely környezetbarát, csendes és könnyű. Nem kell aggódnia a bonyolult indítás, illetve üzemanyag vagy olaj utántöltés miatt, mint a benzines gépeknél.

Ha eltakarította a leveleket, megteheti. A nyár vége és az ősz eleje ideális erre. A talaj még meleg, ami elősegíti a magok csírázását, de a levegő hőmérséklete már nem kúszik túl magasra. Le is porosíthatja a derítőt, és ne feledkezzünk meg az őszi műtrágyázásról sem.

A szeptember ideális dísztűlevelűek és örökzöld cserjék ültetésére. Forrás: VVED TECHNIKA, sr o

Ügyeljen a díszkertre

Nyár végén a díszkertben is van mit csinálni. Évelő és kétéves növényeket kell ültetni, valamint ágyásokat kell készíteni, ahová rózsákat ültet. A szeptember dísztűlevelűek és örökzöld cserjék ültetésére is alkalmas. A hónap közepén vagy végén ne felejtsd el eltávolítani a talajból a dáliahagymákat, és ültess el tulipán- és nárciszhagymákat, hogy tavaszi virágözönben gyönyörködhess. A nárciszoknak különösen több időre van szükségük, hogy gyökeret verjenek, ezért először ültesd el őket.

Gondoljon azokra a virágokra is, amelyek nem élik túl a telet a szabadban, és tegye el őket. Lassan fejezze be az évelők szaporítását is. Osztással dugványokkal szaporíthatja például kedvenc pünkösdi rózsáját, íriszeit vagy szélkerekeit, muskátliját vagy rózsáját.

Vigyázz a veteményeskertre

Még a veteményeskert sem pihen szeptember elején. Szereted a retket? Ültessük ősszel is. Csak keressen egy rövid tenyészidejű fajtát, és helyezze fólia alá vagy üvegházba. A hónap folyamán az ágyásba is vethetsz spenótot, amit kora tavasszal lehet betakarítani. Ezenkívül ne felejtse el elvinni az összes zöldségtermést, és jól tárolja, nehogy megromoljon a tél folyamán. Főleg burgonya, sárgarépa, petrezselyem, zeller vagy cékla. A hagymát is szedd le, ha még nem tetted meg, nehogy elrohadjon.

Az ősz eleje ideális metélőhagyma, zsálya, rebarbara, torma vagy más évelő fűszernövények és zöldségek ültetésére is. A termés betakarítása után kezdje el az őszi fokhagyma és hagyma vetését. Ezután vigye fel az üres ágyásokra trágyát vagy komposztot, és megfelelően tömörítse le. Így értékes tápanyagokkal gazdagítja a talajt, és jobban felkészíti a télre és a tavaszra.

Forrás: PR-cikk VVED TECHNIKA, sro

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche