Kertész elmondta, miért kell eltávolítani a paradicsom alsó leveleit

Saját paradicsom, ami tényleg a napon érik be, és az utolsó pillanatig a bokron maradhat, paradicsom, ami nem utazik át fél Európát, ráadásul lédús és finom – ilyen élvezetre vágyik a legtöbbünk.

Nem olyan nagy gond ez, akinek nincs kertje, az megpróbálhat legalább egy balkonbokrot nevelni, sőt, akár az ablak előtt, egy ládában is lehet. Egy dolog azonban minden ilyen növényben közös. Igénylik a gondoskodásunkat, ami nélkül sokkal szegényesebb lesz a termés. Tehát mi a fontos?

A levelek, igen, de mértékkel

Minden növénynek szüksége van levelekre, hogy a növekedéshez, fejlődéshez és a későbbi terméshozamhoz szükséges anyagokkal lássa el magát.

Ugyanez természetesen a paradicsomra is igaz, de ne feledjük, hogy itt a túl sok mindenből káros, legalábbis ha azt szeretnénk, hogy a bokrok inkább a gyümölcsfejlődésre koncentráljanak, mint az új zöld részek növesztésére. Ezért a tapasztalt kertészek rendszeresen kihúzzák a paradicsompalántákat, és megszabadulnak az úgynevezett „farkasoktól”.

A vegetációs időszak közepén

A paradicsomlevelek leszedése több okból is fontos, amelyek a tenyészidőszaktól függően változnak. A szezon közepe táján fontos lesz eltávolítani az első paradicsomfürt alatt növő leveleket. Ez segít a növénynek, amely így több energiát tud a gyümölcsök termesztésére összpontosítani.

Ekkor távolítsuk el azokat a kis hajtásokat is, amelyek a levélnyílásokban jelennek meg, ahol a levelek a központi szárból erednek. Ezek a hajtások kis különálló növényeknek tűnnek, és feleslegesen gyengítik a paradicsomot. Ezt a műveletet a következő hetekben többször is meg kell ismételnünk, és újabbak nőnek majd.

Hagyjunk nekik fényt és levegőt

A levelek áttörése a növény megerősítése mellett lehetővé teszi, hogy a napfény olyan helyekre is eljusson, ahová egyébként nem jutna el, de javítja a légáramlást is, és így csökkenti egyes betegségek, például a gombabetegségek kockázatát. Kombináljunk tehát több hasznos okot együtt.

Hogy a paradicsom időben megérjen

A gondozás következő szakasza akkor jöjjön el, amikor a közelgő ősz már a levegőben van, és az első fagyok valószínűsíthetőek. Az esetlegesen a gyümölcsöket eltakaró levelek eltávolítása biztosítja, hogy gyorsabban érjenek, és valóban a legtöbbet hozza ki minden egyes növényből.

Ebben a szakaszban az esetlegesen megjelent új virágokat is dobjuk el. Egyes fajták ugyanis hajlamosak arra, hogy a tenyészidőszak során egyre több virágot hozzanak, ami a tenyészidőszak végén nem tesz jót nekünk.

Ne dobja be a törülközőt

Mi a helyzet a paradicsommal, ami tényleg nem elég érett? Szedhetjük őket zölden is, és hagyhatjuk otthon érni. Még ha nem is a megfelelő „napfényes” ízűek, akkor sem veszítjük el őket. Ha azt szeretnénk, hogy minél hamarabb megérjenek, hasznos, ha egy almát teszünk a tálba vagy a tálcára. Ez tényleg működik.

Források: bonnieplants.com, zahradnickakucharka.cz, petrazahradnici.cz

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche