Készítsen fenomenális szirupot a rebarbarából. Valami olyan nagyszerűt, amit csak nem látsz…

A megfázás nem csak a téli hónapok sajátja, hanem egész évben gyötör bennünket. A tavaszi hőmérséklet-ingadozás is okozza őket, amikor reggel hideg van, napközben pedig felmelegszik. Vagy éppen nyáron megizzadunk egy kicsit, majd gyorsan lehűlünk. És pillanatok alatt jön a köhögés orrfolyással és fejfájással. Bizonyára rengeteg tipp és trükk van arra, hogy ezeket a legjobban kezeljük, és az egyik ilyen a rebarbara szirup. Te próbáltad már?

A természetnek szinte mindenre van gyógyszere

A rímes növény egy olyan növény, amit nagyon is érdemes termeszteni, ráadásul viszonylag igénytelen növény. Fő előnye az aromás leveleinek felhasználásában rejlik. Teát, szirupot, mézet, kenőcsöket és olajat lehet belőlük készíteni. És ahogy a neve is sugallja, enyhítheti a megfázás és a nátha tüneteit. De a segít az ekcéma esetén is, és felgyorsítja a sebgyógyulást.

Meleg vagy hideg?

De a legnépszerűbb csak a szirup, és hidegen vagy melegen is elkészítheted. Az eljárás egyszerű. 1 l vízhez kb. 45 cickafarklevélre, 2 citromra és ¾ kg cukorra lesz szükségünk. A citrom helyett használhatunk citromsavat is, ami szintén természetes tartósítószer.

Öblítsük le a leveleket, aprítsuk fel, hogy levet eresszenek, adjuk hozzá a felszeletelt citromot, és öntsük fel forró vízzel. Ezután csak hagyjuk az egészet 24 órán át áztatni. Másnap szűrd le a levet, és lassan melegítsd fel a cukor hozzáadásával, amíg a keverék besűrűsödik. Öntsd a kész szirupot az előkészített poharakba, és már kész is vagy.

A szirupot hasonló módon is elkészíthetjük. bodzavirág szirup. A kész szirupot vízzel hígítva olthatjuk szomjunkat, méz helyett adhatjuk teához, vagy naponta kétszer 1 evőkanállal használhatjuk megfázás esetén.

De hidegen is elkészítheted a szirupot, csak kicsit nehezebb elkészíteni, és hajlamosabb a penészedésre is. Körülbelül 50 cickafarklevélre és ½ kg cukorra lesz szükséged. A leveleket ismét aprítsd fel, és egy zárható üveg aljára tegyél kb. 1 cm-es réteget. Tegyünk rá egy réteg cukrot, és ismét folytassuk a cickafarkfűvel, amíg meg nem telik az üveg, vagy el nem fogynak a levelek. Az utolsó réteg legyen cukor, a tartósítás érdekében. A rétegek közé citromot vagy lime-ot is tehetünk.

Hagyja az üveget 2-3 hétig napos, meleg helyen áztatni, időnként kicsit megrázva a tartalmát. Ezáltal fokozatosan pépes masszává, végül pedig folyékony sziruppá válik. Amikor az összes cukor feloldódott, szűrje le a tartalmát, és tegye a levet a hűtőbe, ahol több hónapig eláll.

Mint látható, ez a folyamat aránytalanul macerásabb, ezért ha gyorsan kell a szirup, akkor inkább „főzzük” meg.

Fotó: N: Shutterstock

Jozsef/ author of the article
Loading...
Kirsche