Hogyan termesszünk káposztát a bőséges termésért? Egyre népszerűbb zöldség a kertekben, de néha a termés messze nem ideális. Mi a teendő? Öntözd meg ezzel a házi műtrágyával, és a fejek hatalmasak lesznek.

A kelkáposzta alkalmas amatőr kertben és ládában történő termesztésre. Nem meglepő, hogy termesztése nem nehéz. Ennek ellenére okozhat problémákat. Mindezt azért, mert ennek a zöldségnek jelentős tápanyagigénye van.

Nehéz a káposzta termesztése? Egy dolgot nem szabad elfelejtenie

A káposzta igényel napos, de nem forró, vagy tűző napon fekvő helyet.. Nem szereti a túlöntözést sem. A vegetációs időszak alatt csak hetente körülbelül ötször kell öntözni.. Érdemes azonban naponta többször is öntözni, röviddel azután, hogy a palánták a földbe kerültek, ügyelve arra, hogy ne öntözzük túl az ágyásokat.

A káposztafélék virágzásához, nem szabad megfeledkezni a megfelelő trágyázásról. A tápanyaghiány ugyanolyan katasztrofális lehet, mint a túl sok. Nagyobb kultúrák esetében ajánlatos 2-3 évente alapos talajelemzést végezni, és csak ennek alapján kiválasztani a megfelelő arányú összetevőket. A házikertben csak a növények megfelelő öntözéséről és a természetes trágyák használatáról ne feledkezzünk meg.

Hogyan öntözzük legjobban a káposztát, és hogyan gyorsíthatjuk fel a növekedését? A kulcs ez a főzet

A nitrogén kulcsfontosságú a növekedési és levelesedési időszakban. A legjobb forrás a trágya, a komposzt vagy a biohumus. A leggyakrabban használt csalántrágya. Hogyan készítsük el a legegyszerűbben a csalántrágyát? Egy félreeső helyre állított nagy edény mellett egy nagy konténer is hasznos lesz:

  • kb. 1 kg friss csalánlevél vagy 200 g szárított csalánlevél,
  • 10 l víz, lehetőleg esővíz,
  • gézzel, hogy a tartály le legyen fedve.

A zabkásához adhatsz hozzá egy evőkanál bazaltlisztet is., de ez nem szükséges. Tegyük a (frissen kisebb darabokra vágott) leveleket a hordó aljára. Fedjük fel vízzel, keverjük meg, és fedjük le sajtvászonnal. Tegyük félre egy csendes és árnyékos helyre. Keverje meg a kását minden nap körülbelül 14 napig. Akkor lesz kész, ha kissé megbarnult, és a habja eltűnt. Ne feledje, hogy erjedés közben kellemetlen szagot áraszt, ezért jobb, ha az edényt nem helyezi a ház közelébe. Ne felejtsen el trágyázni öntözés előtt hígítsuk fel 1:10 arányban. Körülbelül 14 naponként alkalmazza. A káposztán kívül rózsán, bazsarózsán, paradicsomon, uborkán, burgonyán, repcén, almán, cseresznyén, ribizlin is használhatjuk.

Kapcsolódó cikkek:

Évek óta így ültetem a zellert. A szomszédok irigyelnek.

Csalántrágya. Hogyan készítsünk műtrágyát lépésről lépésre? Öntözd meg vele a zöldségeidet, és egészségesek és virágzóak lesznek.