Keverje össze a kagylókat, és adja meg a kutyának. A legjobbat fogod megtenni érte

Ha logikusan vesszük, a tojásnak önmagában is nagyszerű kis gyárnak kell lennie, hiszen élet születik benne. Kiváló aminosav- és fehérjeforrás, de számos táplálkozási támogatást is tartalmaz, például tápanyagokat, ásványi anyagokat és vitaminokat.

Azonban nem minden kutya akar, sőt nem is tud csontokat enni. Főleg kistestű fajták számára válhatnak kiváló alternatívává a kagylók, mivel természetes és könnyen emészthető kalciumforrást jelentenek.

A finomra őrölt tojáshéj könnyen rátekerhető a nyers húsra, vagy enyhén belekeverhető darált húsba, befőttbe, nedves köretbe, vagy olajjal vagy húslevessel macerált szemcsékbe. Nem befolyásolják az étel ízét vagy illatát, és a kutya habozás nélkül megeszi őket.

A tojás nem káros a kutyákra

A kutyatulajdonosok gyakran aggódnak, különösen a tojásfehérje miatt, amely enzimgátlókat tartalmaz, amelyek megzavarhatják az emésztést, különösen az idős, vagy fordítva, nagyon fiatal kutyáknál. Ez nem teljesen hamis, de akkor kutyájának tojást kell fogyasztania fő táplálék összetevőként. Ha azonban a kutya kiegyensúlyozott étrenddel rendelkezik, ami a legtöbb esetben igaz, akkor nincs ok az aggodalomra.

Jó tenyésztés

Egy átlagos kutya könnyen el tud fogyasztani több tojást hetente. Ideális, ha fokozatosan növeljük a számukat, kezdjük eggyel, a következő héten kettővel, miközben figyeljük, hogyan reagál a kutya. Ha nincs hasmenése, akkor egyértelmű, hogy jól emészti a tojást. A szalmonellától sem kell tartani. Ennek az az oka, hogy a kutyák nagyon jól felkészültek a nyers táplálékban lévő baktériumok kezelésére. A tojásokat azonban mindig körültekintően kell kiválasztani, és ideális esetben szabad tartást kell választani, ahol gondoskodnak a tyúkok etetéséről.

És mi a helyzet a héjjal!

Most pedig térjünk a kagylókra! Ha a kutyája általában megeszi a tojásait, adja hozzá a héját a megmaradt tojásokhoz. Semmiképpen ne szabadulj meg tőlük, hiszen kiváló foszfor- és kalciumforrás. Ez a két elem jótékony hatással van a csontok és a fogak fejlődésére.

A tojáshéj vékony belső membránnal rendelkezik. És csakúgy, mint sokféle gyümölcs és zöldség esetében, a héj alatt – akárcsak a héja alatt – titkok egész sora rejtőzik. A tojáshéj glükózamint, hialuronsavat, kondroitint és kollagént is tartalmaz.

A tojáshéj csontproblémákkal küzdő kutyák számára is előnyös. Nagy mennyiségű kalciumot tartalmaznak, amely jótékony hatással van az egészséges csontokra, ízületekre és erős fogakra.

A tojáshéj használata tehát segíti a kutyát például a sérült, fájó fogak, íny regenerációjában, sőt immunitását is erősítheti.

Hogyan készítsünk keveréket a héjakból?

A kagylókat egyszerűen porrá őrölheti, és hozzáadhatja kutyaeledeléhez, vagy nyerhet a keverék elkészítésével.

Először az egész tojást megmossuk, majd tartalmának elfogyasztása után a megtisztított héjakat egy tepsire terítjük, és előmelegített, 180 °C-os sütőben 10-15 percig sütjük. Ezután hagyjuk szabadon kihűlni, és keverőben vagy mozsárban őröljük finom porrá. A finom, átszitált port legjobb zárt edényben tárolni.

Az így elkészített por megelőzésre szolgál a csontvelőveszteség ellen, a csontritkulás ellen, segíti az ízületeket és enyhíti azok fájdalmait, valamint segít a csontritkulás ellen is. Maga a héj nem csak az ember számára nehezen emészthető, ezért a kutyáknak is ajánlott zsírt nem tartalmazó, vagy csak minimális zsírtartalmú ételekhez adni. Keverje hozzá a kutyatápszert, a kedvelt pástétom finomságot, de zsírszegény túróval vagy éppen kenyérrel is.

Sokoldalúság

És nem ez az egyetlen előnye a tojáshéjnak – a kutyákon kívül értékelni fogja még csirkehús táplálékként, műtrágyaként növényeknek, drága és vegyszeres tisztítószerek, ruházati fehérítő, bőrhámlasztás, harapás fenisztil gél stb.

,

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche