A kaliforniai paprika az egyik legegészségesebb és legízletesebb zöldség, amelyet gyakran használunk különféle ételek elkészítéséhez. A legnagyobb kényelmetlenséget a paprika darabolásánál a magok jelentik, amelyeket sokak számára nagyon nehéz eltávolítani, és amikor végül eltávolítják, általában a szemetesben végzik. Kiderül, hogy nagy hibát követünk el, amikor kidobjuk a paprika magját.

Fotó: shutterstock/Prostock-studio

Miért érdemes paprikát enni?

A paprika egy olyan zöldség, amely nagyon magas C-vitamin- és karotinoid-tartalmával tűnik ki a többi közül. Ez is egy nagyszerű forrás:

  • folsav, A-, E- és K-vitamin
  • kálium
  • mangán vas
  • magnézium
  • élelmi rost
  • flavonoidok
  • fenolsavak

Ezenkívül a paprika tonizáló, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik. Paprika rendszeres fogyasztása jótékony hatással van az idegrendszer, az izmok és a csontok állapotára, valamint a kapszaicinnek és rokon vegyületeknek köszönhetően a paprikában található, baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik.

Mit lehet kezdeni a paprika magvaival?

A paprika vágásakor kidobod a belülről eltávolított magokat? Természetesen a paprika magja nem ízletes, még akkor sem, ha ehető. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a paprikamag túl nagy adagok fogyasztása gyomorpanaszokkal járhat.

A paprika magját azonban más okból sem szabad kidobni. Nagyszerű ötlet a paprika magvak elültetése. Ehhez készítsünk elő egy cserepet földdel, és a magvak elültetése után tegyük napos és meleg helyre.. A paprika termesztésére szolgáló talajnak vízáteresztőnek, termékenynek és humuszban gazdagnak kell lennie, semleges pH-val. Néhány vagy tíz nap múlva a magok csírázni kezdenek.

Amikor a növény megmutatja első leveleit, fokozottan ügyeljünk rá. Ha a külső levegő hőmérséklete meghaladja a 18 Celsius fokot, sikeresen kihelyezhetjük a magvakkal ellátott edényt az erkélyre. Ha azonban alacsonyabb, akkor a legjobb hely az otthoni ablakpárkány lesz.

Ne felejtse el rendszeresen öntözni a paprikát, hogy legyen ideje érett gyümölcsöt teremni. Erős és mély fazékkal is érdemes felszerelni, hogy termés közben ne boruljon fel az edény a paprika súlya alatt.

Szerkesztőség Szenvedély benned.

Kapcsolódó cikkek:

Temessük el a magokat az edénybe a zamiogolyókkal. A levelek őrülten fognak nőni

Kíváncsi vagy, mikor ültess levendulát? Két határidő van. Melyiket érdemesebb választani?