Kinyomtad a citrom levét és azonnal a szemetesbe dobtad? Miért? Nem hulladék, használható

Ha csak egy kifacsart citrom maradt a kezedben, annak is megvan a haszna – például letisztíthatod vele a kellemetlen vízkövet a mosogatóból. De ez nem minden.

Mit szólnál egy kifacsart citromhoz?
Amint kinyomod a citrom levét, kidobod a szemetesbe? Kár! Továbbra is felhasználhatod, ami a citromból megmaradt.

A citromot elsősorban italok vagy ételek készítéséhez használják. Akár teában, citromos süteményben, reggeli turmixban vagy csak vízben szeletként. A citrusfélék azonban többre képesek. Használható szépségápolásban és háztartási tisztítószerként is.

Ha csak egy kifacsart citrom van a kezedben, annak is megvan a haszna – például letisztíthatod vele a kellemetlen vízkőlerakódást a mosogatóról és a csapról. A savasságnak köszönhetően a lerakódások könnyebben feloldódnak, és ha például citromhéjjal bedörzsöljük a WC-t, nem csak kellemes és friss illata lesz, de a héj egy bizonyos antibakteriális filmréteget is biztosít.

Egy kifacsart citromot egy éjszakára üres mosogatógépbe tehetsz, amitől gyönyörű aroma lesz. Ha rendszeresen citromot használunk otthon a takarításhoz, az jobb és környezetbarátabb megoldás, mint a sok vegyszer.

Citromhéjjal is bedörzsölheti azokat a műanyag edényeket, amelyekben érezni lehet az étel illatát, például az iskolai ebéddobozokat. Ha szeretne megszabadulni a késsel vágott fokhagyma szagától, akkor citromhéjjal is dörzsölje be a pengét.

A merkur.de oldal azt javasolja, hogy készítsen saját citrusillatot a porlasztóhoz. Tegye a citrom héját egy tálba, és öntsön 100 ml vodkát. 2 napig állni hagyjuk, majd szűrőn átöntjük és 500 ml-es szórófejes flakonba töltjük, desztillált vízzel felöntjük.

A citromhéjat általában vegyszerekkel kezelik, ezért a citromot mindig alaposan mosd meg, mielőtt bármire használnád. A préselt citrom héját levághatjuk, és a radiátoron száríthatjuk. Ezután keverjük össze (vagy daráljuk le) a héját finomabb porrá, adjunk hozzá olíva- vagy kókuszolajat, nádcukrot és máris van egy peeling például a láb érdes bőrének kezelésére.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche