A levendula egy gyönyörű növény, amelyet a kertben vagy az ablakpárkányon termeszthetsz cserépben. Nyilakba rendezett apró, lila virágaival és őrült illatával fog elkápráztatni. Mikor ültessük a levendulát, hogy bőségesen és egészségesen virágozzon?

Fotó: shutterstock/nieriss

A levendula az egyik legnépszerűbb növény, amely számos kertet és otthont díszít. Rendkívül feltűnő és viszonylag könnyen kezelhető. Csak megfelelő helyet és talajt kell neki biztosítani, és boldoggá tesz. Mikor ültessük a kertbe?

Hogyan kell ápolni a levendulát? Ezt tartsd szem előtt

Ha úgy dönt, hogy levendulát termeszt a kertben vagy az erkélyen, győződjön meg róla napos és védett helyen nő. Mindenekelőtt a talajnak termékenynek és áteresztőnek kell lennie. Ne feledkezzünk meg a rendszeres öntözésről, de nem túl nagy, mert a növény megbirkózik az átmeneti szárazsággal. BAN BENöntsön ódát közvetlenül a talajba, ne permetezze levelekre vagy virágokra. Ráadásul a levendula gondozásában van fontos vágás, amelyet tavasszal és nyáron vagy ősszel és nyáron kell elvégezni.

Mikor kell levendulát ültetni? A legjobb randevú gyorsan közeleg

A legjobb a levendulát közvetlenül a talajba vagy az ágyásokba vetni ősz elején, azaz már szeptemberben vagy októberben. Az ok az megfelelő fejlődéséhez hideg időszakra van szüksége. Ez lehetővé teszi számukra, hogy sokkal jobban növekedjenek, és a bokor buja és virágokkal teli lesz. A magokat sorokba helyezheti vagy szórhatja, amíg körülbelül 1-1,5 cm-rel a talaj alatt vannak. Az őszi vetésnek köszönhetően igazán sűrűn és erősen nőnek.

A második levendula vetés időpontja. Ne felejtse el ezt a kezelést

A legközelebbi vetés időpontja tavasz, pontosabban március vagy április. Ahhoz azonban, hogy ezen időpont után is jól növekedjen, javasolt elvégezni az ún rétegződés, azaz lehűlés. Már erre a célra februárban vagy március elején tegyen levendula magokat egy kis tartályba (pl. sajttartók), enyhén nedves kerti földdel vagy homokkal keverjük össze és tegyük hűtőbe 2-3 hétre. Ennyi idő után öntsön mindent az aljzattal együtt dobozokba vagy virágcserepekbe, hogy csírázzon. Csak ezután helyezze át őket egy állandó helyre. Az a fontos virágok csak a második évben jelennek meg.

Szerkesztőség Szenvedély benned.

Kapcsolódó cikkek:

Milyen gyakran kell öntözni a levendulát? Sok kezdő kertész elkövet egy hibát

Ezt csak három meghatározott időpontban lehet megtenni. Ellenkező esetben a növény elpusztul