A darált szeleteket triviálisan könnyű elkészíteni. Csak keverj össze néhány hozzávalót, formálj golyókat és süsd meg. Mi romolhat el? Hát elég sokat. És a legnagyobb probléma a száraz kéreg és a közepén lévő nyers hús. Mindezt egy gyakori hiba miatt.

Fotó: shutterstock.com/Longfin Media

A darált sertésszelet az egyik legnépszerűbb vacsora lehetőség. Hiszen szinte gyerekkorunk óta ettük őket. Sokan még emlékeznek arra, hogyan sütötte őket nagymamája, és hogyan terjedt el a házban a finom rántott hús illata. Ha burgonyát és egy köret céklát vagy uborkát teszel hozzá, minden betegségre van gyógyír. Ahhoz azonban, hogy így készítse elő, némi erőfeszítést kell tennie. Ez az étel nagyon egyszerű, de egy kis koncentrációt igényel.

Látszólag egyszerű, de sokan hibáznak

A tökéletes darált karaj belül bolyhos, kívül ropogós, pirított héjú. Sokféle hozzávalót tehet bele – minden az Ön preferenciáitól függ. A legnagyobb probléma azonban maga a sütés. Hogyan és mennyit kell sütni a darált hússzeleteket?

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy rossz égőteljesítményt választanak. Ha túl alacsony, a szeleteket örökké sütjük, és széteshetnek a serpenyőben. Másrészt, ha túl magas, akkor is belül nyersek, kívül pedig égni kezdenek. Nem mindenki tudja, hogy tényleg nincs egy jó égőteljesítmény, mert sütés közben érdemes cserélni.

Belül lédús, kívül ropogós

Ideális esetben kellene a sütés megkezdése előtt a serpenyőt zsírral melegítsük fel megfelelően –, de túlzás nélkül ez nem egy pizza, amit 400 fokon kell elkészíteni. Ezután tegyük bele a karajokat, és süssük mindkét oldalukat, amíg a hús megpuhul. Ez egy fontos momentum, mert gátat képez a szelet körül, amely megakadályozza a vízvesztést a belsejéből. A szeleteink lédúsak és bolyhosak lesznek. Most csökkentse az égő teljesítményét, és mindkét oldalát süsse néhány percig, amíg finom barna nem lesz.

Ahhoz, hogy a karaj tökéletesen átsüljön, sajnos sok zsírnak kell lennie a serpenyőben. Sütés után a felesleget papírtörlővel eltávolíthatjuk. Egyszerűen tegyük egy tányérra, és helyezzük rá a kész szeleteket. Egészségesebb alternatíva, ha a karajokat sütőben sütjük.

Szerkesztőség Szenvedély benned.

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan kell kiolvasztani a húst, hogy ne romoljon meg? Ez a legjobb módszer és érdemes használni

A lédús cseh stílusú marhahús elolvad a szájban. Kedvenc desszertfeltéttel tálaljuk