A patagóniai verbéna, más néven argentin verbéna egy gyönyörű növény, amelynek nagyon hosszú virágzási ideje van. Gyönyörű lilás-lila virágaival díszíti kertjeinket júliustól az első fagyokig. Így kell ápolni a patagóniai verbénát, hogy a lehető leghosszabb ideig kellemes legyen a szemnek.

Fotó: shutterstock/IrinaSunnywind

Patagóniai verbéna – milyen növény ez?

Szlovákiában egyre nagyobb népszerűségnek örvend a patagóniai verbéna, amely Dél-Amerikából származik. Ez a lila virágú évelő az ideális virágágyásnak. A patagóniai verbéna akár 150 cm magasságot is elérhet, ezért nem mindig alkalmas erkélyre. Vannak azonban törpe fajták is ennek a növénynek, amelyek legfeljebb 50 cm-re nőnek.

Szára gyengén elágazó, enyhén mohos. Lándzsa alakú, fogazott szélű leveleket növesztenek. Ennek a növénynek a virágzata számos virágból áll, amelyek gömb alakú virágokat alkotnak. A növény őszig viszonylag bőségesen virágzik.

A patagóniai verbéna gondozása és termesztése

A patagóniai verbéna inkább napos fekvésde jól van akár félárnyékban is. Alacsony talajigényű, de a semlegestől a lúgosig terjedő talaj a legalkalmasabb a termesztésre.

Növény nem igényel bőséges öntözést, éppen ellenkezőleg, a víztöbblet gyökérrothadáshoz vezethet. Patagóniai verbéna jól tűri az átmeneti szárazságotde hosszan tartó hőség esetén ne felejtsük el meglocsolni.

Sajnos ez a növény nem teljesen fagyálló. Mivel télen megfagyhat, egynyári növénynek számít. A patagóniai verbéna azonban hajlamos magvakat rakni, és néha újra beveti magát.

Nekem is ellenáll a kártevők és betegségek támadásának. Emiatt a patagóniai verbéna ideális növény azoknak a kezdő kertészeknek, akik őszig szeretnék gyönyörködni a gyönyörű virágokban.

A patagóniai verbéna áttelelése

A növény termesztésének legnehezebb része az áttelelés. Ha a talajban akarja áttelelni, gondoskodnia kell a megfelelő takarásról. Ehhez lucfenyő gallyak vagy szalma használható. A verbéna gyökereit levélréteggel kell védeni.

Amikor a növényt telelésre előkészítjük, vágjuk le a virágokat. Így könnyebb lesz megvédeni a fagytól.

Ha azonban biztos akar lenni abban, hogy a növény túléli a telet, helyiségben ajánlott teleltetni, ahol a hőmérséklet 0 °C-nál magasabb. Ehhez először vágja le a virágokat. Ehhez először a szárakat vágjuk le, majd ássuk ki a fürtöket és tegyük cserépbe. Az áttelelt növényt május közepén ültessük vissza a talajba.

Szerkesztőség Szenvedély benned.

Kapcsolódó cikkek:

Patagóniai szépség vagy argentin verbéna. Használja a kertészek trükkjét. Nyugodtan túléli a telet

Hagyd abba a kidobást. Szárítsuk meg és őröljük meg, és a verbéna tucatnyi új virággal lesz megszórva