Koponyákat szúrtak át, vért és mérgeket ittak: BETEGSÉGEK kezelési módszerei a múltból

Nehéz elhinni, hogy bizonyos, ma abszurd kezeléseket egykor helyesnek tartottak. De évszázadokkal ezelőtt, amikor még csak elkezdtük tanulmányozni a körülöttünk lévő világot és testünk működésének alapelveit – ezek a „gyógyítás” módszerei voltak.

Bedobok egy marékkal a medencébe és bemerítem a lábam, egy óra múlva jön a szuper hatás

Egyszerűen elképesztő a modern ember számára, hogy az emberek használták őket. Ma már nemcsak furcsának, de veszélyesnek is tartják őket.

Melyek a múltban a legfurcsább gyógymódok, és mire használták őket?

A vér elengedése

Évezredekkel ezelőtt az orvosok azt hitték, hogy minden betegség oka a „rossz vér”. Annak érdekében, hogy javítsa a minőségét, és ezáltal a beteget meggyógyítsa, az orvos „elengedte”. Ezt a kezelési módszert az ókor legelismertebb gyógyítói alkalmazták, mint például Hippokratész és Galenosz.

Galen népszerűsítette ennek a kezelésnek a klasszikus formáját, miután azt sugallta, hogy a vér valójában statikus, nem pedig kering a testben. Ebből a feltételezésből arra a következtetésre jutott, hogy ha túl sokáig ül egy helyen, akkor elkezd „stagnálni” és megromlani.

Azt is hitte, hogy a vér a testet alkotó négy „humor” egyike, a többi a váladék, a feketeepe és a sárgaepe. A tökéletes egészséghez a négy humornak kiegyensúlyozottnak kell lennie, és ahhoz, hogy egyensúlyban legyen, a felesleges vért el kell távolítani a szervezetből.

Erre a célra egykor piócákat használtak, és így egészen a 19. századig – amikor ezt a módszert abszurdnak tartották. A legtöbb esetben ez a módszer okozta a betegek halálát, és ennek a gyakorlatnak az egyik leghíresebb, halálos kimenetelű esete George Washington amerikai elnök torokgyulladásának kezelése volt.

A kemény matracon való alvás jót tesz az egészségnek?

Forró vasaló

Ha a középkorban valakinek aranyérrel volt gondja, a recept a következő volt: vékony, felmelegített fémcső segítségével megégették a bőrt, és így összehúzódtak a duzzadt erek.

Mivel érzéstelenítés nélkül behelyeztek egy rudat a végbélnyílásba, nagyon fájdalmas volt, de rendkívül hatékonynak tartották. Idővel ezt a technikát elhagyták, és ma az aranyér sebészi eltávolítása a legsúlyosabb esetekben történik.

Trepanáció

Számos őskori régészeti lelőhelyen végzett tanulmányok azt mutatják, hogy a trepanációt körülbelül 7-10 000 évvel ezelőtt végezték, ezért ma az egyik első sebészeti kezelési módszernek számít.

Lényege, hogy egy speciális kalapáccsal lyukakat fúrnak a páciens koponyájába, ennek oka lehet terápiás vagy vallási.

Ezenkívül az ókori orvosok úgy vélték, hogy így a beteg epilepsziából, migrénből és vérrögökből gyógyítható. Egyes esetekben ezt a módszert a „gonosz szellemek” elleni gyógymódként is alkalmazták.

A mélyvénás trombózis bizonyos jelekkel jelentkezik a lábakon

A higany használata

A modern világban mindenki ismeri a higany veszélyes tulajdonságait, ezért csak speciális helyzetekben alkalmazzák, amikor ügyelnek arra, hogy ne mérgezzék meg azokat, akik bánnak vele – pénze káros az egészségre.

Az ókori görögök és perzsák azonban nem ismerték ezeket az információkat, így gyógyászati ​​célokra is felhasználták.

Kenőcsöket, gyógyszereket készítettek belőle, amelyeket nagy mennyiségben adtak a betegeknek. Azt hitték, hogy meghosszabbítja az életet, és érdekes módon az alkimisták nagyra értékelték, és főzeteket készítettek belőle – az életelixírnek tartották.

Ennek a gyakorlatnak a történelem egyik leghíresebb példája Csin Si Huang kínai császár, aki egy higanyitalt elfogyasztása után halt meg./

Lájkolj minket a Facebookon is, ahol még sok hasznos és érdekes olvasmányt találsz!

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche