Közeleg a január – ideje a változásnak! Használja az intelligens technológiákat is az egészséges életmód felé vezető úton

Az új év kezdete mindig az egészségesebb élet, a több mozgás, a rossz szokások visszaszorításának vágyával jár… Szóval kezdd el!

Használhatja az okosórát az egészséges életmód felé vezető úton.
A modern technológiáknak köszönhetően nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy eleget mozgunk-e napközben, hanem számos egyéb paramétert is megtudhatunk szervezetünkről. Segíthetnek abban, hogy úgy kezdjünk el élni, hogy testünk a lehető legjobban szolgáljon bennünket. A januárt hagyományosan sokan a változás iránti vágyhoz kötik, úgyhogy hajrá!

„Az órák már mérhetik a pulzusszám változékonyságát, hogyan változik az ember nyomása, milyen gyakran ébred fel éjszaka, vagy milyen alvási szakaszokon megy keresztül. Az alvás az, ami rendkívül fontos az egészséges élethez, és az embereknek figyelniük kell rá” – mondja Boris Bajer orvos, táplálkozási szakértő. A kutatók például felfedték, hogy a rendszertelen alvás megnöveli az elalváshoz szükséges időt, nappali álmosságot, kevesebb napfénynek való kitettséget és alacsonyabb fizikai aktivitást okoz, függetlenül az alvás időtartamától. Ráadásul magasabb szintű stressz és depresszió is társul hozzá. Az anyagcsere és a szív- és érrendszer egészségi állapotára vonatkozó adatok még meglepőbbek: a rendszertelenül elaludt és rendszertelenül ébredők vérnyomása és vércukorszintje magasabb, ezért a cukorbetegség kockázata is fennáll. A rendszertelenül alvók átlagosan elhízottak is, és mindezek a tényezők együttesen növelik a szív- és érrendszeri események, például a szívinfarktus és a szélütés kockázatát.

Az intelligens technológiák segíthetnek bennünket az egészséges életmód felé vezető úton – legyen szó mozgásról, táplálkozásról vagy például a már említett kikapcsolódásról. Az órák azonban bizonyos egészségügyi problémákra is figyelmeztethetnek. „Ha a pulzusa hirtelen magasra ugrik a nap folyamán, figyelnie kell. Ezt követően az orvosnak segít, ha megkapja Öntől az órájában tárolt adatokat, például a pulzusszámát” – teszi hozzá Bajer.

Hogy valóban napi 10 000 lépést kell-e megtenned az egészségedért, mi a helyzet a bőr alatti zsírszövettel, miért pontatlan a BMI, és még sok más életmóddal kapcsolatos téma, arról a Smart Health Academy projektben az ON/OFF podcastokban olvashatsz. A sport és az egészséges életmód szakértői közül vendégként lép fel Lajoš Klein MMA-harcos és a már említett orvos, Boris Bajer. Tanácsaiknak köszönhetően újévi fogadalmait a szükséges ellenőrzött információkkal kezdheti.

VIDEÓ: A Rólunk szól című műsorban az elhízásról, annak buktatóiról, a szlovákok étkezési szokásairól és rossz szokásairól beszélgettünk, avagy min kellene változtatnunk – a vendégek Adela Penesová orvos, obezitológus és a Tudományos Akadémia tudósa, valamint orvos volt, Bajer Boris dietetikus.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche