A rózsa – a kert királynője, az egyik legszebb és legnépszerűbb kerti növény. Ahhoz, hogy a rózsák erőteljesen növekedjenek, érdemes megjegyezni egy kulcsfontosságú kezelést. Jobb, ha nem hagyjuk ki a határidőt – ezt azért tesszük, hogy a növény ne csak virágozzon, hanem ellenállóvá váljon a betegségekkel vagy a kedvezőtlen termesztési körülményekkel szemben is.

A rózsa a rózsafélék családjába tartozó cserje nemzetség. Az északi féltekén 140-260 ismert fajuk fordul elő. A növény a rózsaolaj forrása, amelyet például parfümök összetevőjeként használnak. A rózsa emellett gyógynövény is. Mindenekelőtt azonban arról ismert, hogy a kertek igazi királynője és gyönyörű kerti dísze.

A rózsának a megfelelő növekedéshez termékeny, humuszban gazdag, jó vízelvezetésű, 6,0-7,0 pH-értékű talajra van szüksége. A legjobb, ha két időpontban ültetjük őket – az elsőt március végétől április végéig, a másodikat szeptember végétől október végéig. Így biztos lehetsz benne, hogy a növény jól bírja majd, és mutatós virágaival felhívja magára a figyelmet.

Kulcsfontosságú kezelések a rózsák számára júliusban. Dúsak és gyümölcsösek lesznek

Nyáron érdemes megemlékezni egy fontos eljárásról, ami miatt nemcsak virágzóvá teszi a cserjét, hanem ellenállóvá is teszi a különböző betegségekkel és a kedvezőtlen termesztési körülményekkel szemben. Ez a rózsák rügyfakasztással történő oltása. Ez egy nemes rózsa rügyének (más néven korongjának) átültetése egy keményebb vagy fiatalabb alanyra.

Az eljárást gondosan kell elvégezni – ha nem elég pontosan végezzük, az átültetett szemcse nem fog megtapadni.

A beavatkozás elvégzésének legjobb ideje július közepe és augusztus vége között van. A legjobb egy kissé hűvösebb napon elvégezni, amikor az esőzés már elmúlt. Ha a tervezett kezelés előtt szárazság következik be, rendszeresen és bőségesen öntözze a gyökérzetet.

Rózsák rügyezése

Miért érdemes rózsát oltani? Az ok egyszerű: a kerti rózsák nemes fajtái általában nem túl szívósak a mi éghajlatunkon. Ráadásul igényesek a talajjal szemben, és gyakran esnek áldozatul a kártevőknek és betegségeknek. Ezenkívül Az oltás lehetővé teszi a gyengébb és idősebb rózsák megmentését vagy megfiatalítását.

Hogyan kell eljárni az oltás során? Először is elő kell készítenie egy erős és egészséges hajtást a nemes fajtából. Tisztítsuk meg a levelektől és a tövisektől. Ha a rügyből levélnyél nő ki, távolítsuk el, a szár csúcsát meghagyva. Következő lépés: vágjuk le a hajtás középső részéből a szemet, és a kupakba T alakú vágást készítünk (a kéregdarabnak simának és egészségesnek kell lennie).

A már előkészített szemet helyezzük a gyökérvágásba (a kéreg szélei közé illesztve – az iránynak összhangban kell lennie a rügy növekedésével). Fontos: az egész szemcse „bújjon el” a gyökérvágásban, és tapadjon hozzá. A szemet pontosan kösse le szalaggal vagy speciális kertészeti fóliával. Néhány hét múlva a szemzőnyílás szára sárgulni fog, a többi része pedig zöld lesz.

Ha az átültetésre júliusban kerül sor, a szalagot vagy fóliát négy héttel a beavatkozás után el kell távolítani. Átültetéskor augusztusban vagy akár szeptemberben, ez az idő meghosszabbodik – a szalagot a következő tavaszig a helyén kell hagyni.mivel az új hajtás csak a következő szezonban jelenik meg.

Kapcsolódó cikkek:

Kerti rózsáidat minden szomszédod megirigyelheti. Csak használd ezt a kondicionálót

Szórja a rózsabokor alá. Egész nyáron virágozni fog