Kutyafajták, amelyek a legjobban félnek más kutyáktól

Pekingi palotakutya

Ezt a nagyon régi fajtát eredetileg csak a kínai császári udvarban tenyésztették ki, ahol ezeket a dús, hosszú szőrű kis kutyákat nagy tiszteletnek örvend, mint társakat és éber őröket, akik hangos ugatással figyelmeztették a potenciális betolakodókat. És a mai napig kedves társak és okos házőrzők, ráadásul kis méretüknek és nyugodt természetüknek köszönhetően remekül beilleszthetők a nagy mozgásigényű városi lakásokba is. Időseknek is alkalmasak, akik elegendő időt tudnak rájuk szánni, mert a pekingiek nem szeretnek egyedül lenni, de szeretik az ölelkezést. Fajta más kutyáival jól kijön, de gyakran fél a nagyobb kutyáktól és más állatoktól.

Bichon

Ez a fehér, bozontos kutya Középföldéről származik, és már a reneszánsz idején is nagyon elkényeztetett társa volt az arisztokrata háztartásokban. A vidám, engedelmes, alkalmazkodóképes Bichon, amely szintén nem vedli, ma is ideális társ, amit az egyre növekvő népszerűség is bizonyít. Az ehhez a fajtához tartozó kutyák nem szeretnek egyedül lenni, hanem bármilyen játékot vagy tevékenységet élveznek gazdáikkal. Finom megjelenésük miatt sok gazdi hajlamos túl sokat törődni a bichonokkal, így félénk kutyává válnak, akiknek nagy problémát jelent a kutyás kollégákkal való kapcsolattartás. A kölyökkutya kortól kezdődő szocializáció ezért nagyon hasznos.

Papillon

Ennek a gyengéd kutyának a neve franciául pillangót jelent, és pontosan így néznek ki a papillonfülek, amelyeket hosszú, selymes szőr borít. Ez a kutya a középkor óta a francia nemesség elhivatott társa, ma már nálunk is egyre népszerűbb.

Népszerűségét kis méretének, aranyos megjelenésének és vidám, nem konfrontatív természetének köszönheti. A papillonok szeretik embereiket és társaságukat, ugyanakkor aktívak és szelíd megjelenésük ellenére meglepően élvezhetik a kutyasportokat. De néhányan bátortalanok is lehetnek, amin a korai szocializáció enyhíthet, de az óvatosság továbbra is helyénvaló. A nagyobb kutyák akaratlanul is megsérthetik a papillont annak törékeny szerkezete miatt.

Olasz agár

Ennek a karcsú eleganciának a története nagyon hosszú, a neve ellenére az olasz agár gyökerei az ókori Egyiptomig nyúlnak vissza. Még az agár is betöltötte az arisztokrata társ funkcióját, de nem egy kényes lény. Világos, intelligens, jó egészségi állapotú kutya, aki szereti a mozgást és szeret sportolni. Ápolása sem túl igényes, csak nagyon rövid bundáját kell figyelembe venni és melegen tartani. Biztosan nem szabadban tenyésztésre szánt kutya, ott testileg-lelkileg megszenvedné. Néha félénk tud lenni a nagyobb kutyákkal szemben, de megfelelő szocializációval ez a tulajdonság az életkorral eltűnik. Ennek ellenére nem árt óvatosnak lenni, az agarak nagyon gyengédek, és a vadak sérülést okozhatnak.

perui nudista

Ennek a fajtának a gyökereit még mindig rejtély övezi, de Perut ma már hazájának tekintik. Az aktok három méretben és sokféle bőrszínben kaphatók, a feketétől a világossárgáig, lehetnek sima vagy rózsaszín foltokkal különböző színű háttéren. Szőrme egyedek is születhetnek, a szőrteleneknél csak a fejen, a végtagokon és a farok hegyén vannak szőrmaradványok. Nemcsak testi adottságuk miatt alkalmasak lakásban tenyésztésre, hanem természetük miatt is, amely nem tűri elszakadást gazdáiktól. A perui nudista szereti az embereit, valamint a szabadtéri tevékenységeket velük vagy a meleg székben heverészést. Csendes és fegyelmezett, ugyanakkor meglehetősen bizalmatlan az idegenekkel szemben, ami miatt jó őrzőkutya. Más kutyákkal való érintkezéskor félénk tud lenni, a saját fajtája tagjait részesíti előnyben.

Források: , Brandon McMillan: Happy Dog, Omega Book Edition, 2017

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche