Kutyafajták, amelyek leggyakrabban más kutyákat támadnak meg

Amerikai pitbull terrier

Ennek az egészséges és termetes kutyának nem a legjobb hírneve, de a vérszomjas vadállat képét nem teljesen érdemli meg. Bár következetes nevelést, képzést és tapasztalt gazdát igénylő állatról van szó, megfelelő irányítás mellett lelkes, energiával teli társ, aki minden tevékenységet élvezni fog gazdájával. Családjának odaadó partnere, aki nagyon mély kapcsolatot tud kialakítani akár gyerekekkel is. Más kutyákkal azonban biztosan soha nem fognak mély kapcsolatot kialakítani, a pitbullok nagyon intoleránsak velük szemben, mind a hím, mind a nőstény. Tehát nagyon szerencsétlen ötlet egy kutyabarátot szerezni egy pitbullnak, és ezt a jellemvonást szem előtt kell tartania a szabadban.

Viszlát

A titokzatos ázsiai egy aranyos mackó megjelenésével valójában meglehetősen bonyolult és sokak számára áthatolhatatlan természetű. Remek őrkutya, és szereti gazdáját, különösen a saját választását. Teljesen oda van kötve, és teljesen bele tud érezni a hangulatába. Ugyanakkor önálló állat, amely biztosan nem fog a kanapén feküdni gazdájával, és elviseli a simogatását. Gazdája jelenléte elég neki, de szereti a terét és a békéjét.

Nagyon óvatos és bizalmatlan az idegenekkel szemben, idegen kutyákkal egyáltalán nem jön ki. Főleg a felnőtt kutyák lehetnek annyira dominánsak és agresszívek kollégáikkal szemben, hogy az egyetlen lehetőség az ivartalanítással csökkenteni ezt a viselkedést. Ráadásul a fiziognómiájuk más kutyák számára meglehetősen olvashatatlan, ami szintén sok verekedés oka lehet.

Karéliai medvekutya

Ez az okos és szívós skandináv medvevadász remek irányérzékével és gazdája iránti hatalmas odaadásával tűnik ki. Erős vadászösztöne is van, amit szem előtt kell tartani, amikor s „Karelák” szeretne természetjárásra menni. Jó menekülő is, így egy igazán biztonságos kert elengedhetetlen.

Ha nincs kerted, ne is gondolj arra, hogy megszerezd ezt a fajtát, nem az a kutya, aki boldogan lakna bezárva. Ellenkezőleg, boldog lesz, ha van elég tevékenysége, mozgása és munkája. A más állatokkal való kapcsolat nem az erőssége – gyakran más fajba tartozó állatokat vesz zsákmányul, más kutyákkal szemben pedig domináns és agresszív, falkának semmiképpen nem alkalmas.

Komondor

Ez a fajta, amelynek ma Magyarország a hazája, sikeresen csal a testével. Első ránézésre jópofa, már-már vicces kutyáról van szó, mely hosszú, vastag zsinórszerű bundájának köszönhetően egy óriási felmosórongyra emlékeztet. De a valóságban a komondor rendkívül bátor, magabiztos és kitartó fajta. Független és megalkuvást nem tűrő gárda, aki nem fél kiállni szinte senkivel, ami benne van azokból az időkből, amikor még az olyan ragadozók ellen is óvta a falkákat, mint a medve vagy a farkas.

Nagyon odaadó a családja iránt, habozás nélkül megvédi, de nem egy lakásos vagy szociális kutya, aki ugyanazon a kanapén osztozik veled. Ez a domináns éles fiú egészen jól kijön az állatokkal, de más kutyák kivételt képeznek. Bár a komondor általában nem ok nélkül konfliktusos vagy agresszív, nem igazán szereti az idegen kutyákat, és ha meg akarnák kényeztetni, az nem biztos, hogy jó lesz nekik.

Anatóliai terelőkutya

Ez a fajta a mai Törökország területéről származik, ahol állományok védelmére használták. Hozzánk csak a múlt század 90-es éveiben hozták be, de nálunk lassan egyre népszerűbb. Nem csoda, hogy ezek nagytestű, nemes külsejű kutyák, többnyire szőke rövid szőrűek, intelligens, nyugodt és független természetűek. A kölykök már lényegesen nyugodtabbak, mint más fajtájú kölykök. Ugyanakkor ezek a kutyák sok mozgást igényelnek, lehetőleg a természetben. A városi környezet nem nekik való, nem is érzik majd jól magukat egy lakásban.

Egy gazdi kutyái, akiket tisztelni fognak, de nem egy szolgai engedelmes fajta, hozzászoktak a függetlenséghez és saját fejükhöz. Idegenekhez mértek, de nem indokolatlanul agresszívak és támadóak. Más állatokkal való kapcsolatuk rosszabb – a háziállatokon kívül hajlamosak vadászni, és meglehetősen dominánsak más kutyákkal szemben.

Erőforrások:

  • Jean Donaldson: EL!
  • Brandon McMillan: Boldog kutya, Omega Book Edition, 2017
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche