Ahogy emelkedik a hőmérséklet, fokozott figyelmet fordítunk növényeink gondozására. Minden nap elegendő vizet adunk nekik, hogy a jövőben dús virágokban és zöld levelekben gyönyörködhessenek. De gyakran elfelejtjük, hogy a gyepünknek is hasonló figyelemre van szüksége. Hogyan gondoskodjunk róla?

A száraz gyep gyakori jelenség a forró nyarakon. A napsugarak nem tesznek neki jót, és ha túl alacsonyra nyírja a füvet, sárga foltokra van ítélve, amelyek nem tesznek hozzá a kert varázsához.. Akkor cselekedni kell. Honnan tudhatja, mikor van szüksége a gyepnek vízre?

Hogyan ápoljuk a száraz gyepet?

Ha a gyep a szárazság után sárga és száraz, rövid ideig kell nyírni és erőteljesen gereblyézni.hogy eltávolítsuk az elhalt fűszálakat. Az elhalt fűgyökerek még alaposabb eltávolítása érdekében, valamint azért, hogy a levegő és a víz mélyebbre juthasson a talajba, érdemes a gyepet vertikálni . Ezután a gyep rendszeresen öntözni. Öntözze bőségesen, hogy a víz a talaj mélyebb rétegeibe is beszivárogjon. A gyakori, de kíméletes öntözés nem segít a gyepen. Jobb, ha ritkábban, pl. néhány naponta, de nagyon erősen öntözünk.

Ilyen kezelések után a fű 3-4 hét múlva szárazság után újra növekedésnek indul. Amint a gyep újra kizöldült, ami általában szeptemberben történik meg, őszi műtrágyázással lehet a füvet kezelni.

„Csavarhúzó teszt”. Csinálja a kertben

Azonban sokkal korábban is tehetünk lépéseket, és megakadályozhatjuk, hogy a gyepünk teljesen kiszáradjon. Ha nem vagy biztos benne, hogy a füved kiszáradt, próbálj ki egy egyszerű trükköt.

Ahogy Chris McIlroy kertészeti szakértő a The Grass People című könyvében elmagyarázza, csak egy csavarhúzóra van szükségünk.

„Van egy egyszerű teszt, amivel ellenőrizheted, hogy elég nedves-e a gyeped. Ehhez szúrjunk egy csavarhúzót a talajba. Ha körülbelül 15-17 centiméter mélységig ér, akkor tökéletes – ha nem, akkor öntözzük tovább”

– magyarázza a The Sunnak adott interjújában.

A gyep öntözése nem egyszerű dolog, különösen, ha a kertünk igazán nagy. De most érdemes cselekedni. A legjobb eredmény elérése érdekében öntözze a gyepet reggelentemielőtt felkel a nap.

Kapcsolódó cikkek:

Ezeket a zöldségeket júliusban vetheted. Gyorsan élvezni fogja a termést

Mikor és hogyan kell metszeni az almafákat? Csak egy egyszerű szabály, és az ágakat tengernyi gyümölcs fogja borítani.