Legyen óvatos a gyógyszerekkel! Milyen veszélyei vannak a fájdalomcsillapítóknak, mire kell figyelni a vényköteles tablettáknál?

A gyógyszerek helytelen használata károsíthatja a szervezetet. Erre hívta fel a figyelmet a Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma (MOH).

A gyógyszerszedés nem hasonlíthat a cukorkaevéshez.
Ezért azt javasolja, hogy a középiskolás diákok és szüleik tartsák be az adagok közötti intervallumokat, és ellenőrizzék a gyógyszer megfelelő mennyiségét.

„Egészségre nézve kockázatos, ha nem az ajánlásoknak megfelelően szed gyógyszert, ha másoknak szánt gyógyszereket szed, és több olyan gyógyszert szed be, amelyet nem orvos javasolt, mert ezek hatása megváltozhat” – írták a képviselők. – mondta a minisztérium.

Veszélyes az alkohollal kombinált kábítószer-használat, illetve a kábítószer javasolttól eltérő célra történő alkalmazása is. Egyes allergiás gyógyszerek nyomasztóak lehetnek, például álmosságot okozhatnak vagy csökkentik a koncentrációt. A fájdalomcsillapítók károsíthatják a szerveket és függőséget okozhatnak.

„Egyes köhögés elleni gyógyszerek hallucinációkat vagy görcsöket okozhatnak” – áll a Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériumának honlapján. Az orrduguláscsökkentő cseppeket és spray-ket hét napnál tovább nem szabad használni.

Ugyanakkor az is fontos, hogy helyesen értékeljük, valóban szükségünk van-e a gyógyszerre. Csak akkor használjunk vény nélkül kapható gyógyszereket, ha szervezetünknek valóban szüksége van rájuk. A vényköteles gyógyszereket ezután pontosan az orvos által javasolt módon kell bevenni.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche