Lehet-e teherbe esni a menopauza után?

Ha az ovuláció jelei reményt keltenek abban, hogy negyvenes évei végén teherbe eshet, és kíváncsi arra, hogy egy nő teherbe eshet-e a menopauza után, a Today’s Parent további részleteket közöl a témáról, egy szülészeti nőgyógyász magyarázta.

Teherbe eshet egy nő a menopauza után?

A menopauza után kicsi az esélye a teherbeesésnek. Ez a lehetőség a meddőségi kezelések, például az IVF miatt fennáll.

Mielőtt belemennénk annak részleteibe, hogyan eshet teherbe egy nő a menopauza után, tisztázzuk, mi a menopauza.

A menopauza egy olyan szakasz, amelyben legalább 12 egymást követő hónapig nem lesz menstruációs ciklus. A menopauza átlagos életkora 45-55 év, és a menopauza általában három szakaszból áll.

Perimenopauza

A perimenopauzában a nők még mindig menstruálnak, de rendszertelenek. Megjelennek hőhullámok, hangulatingadozások, érzékeny mellek, szex közbeni kellemetlenségek, fáradtság, álmatlanság stb. Ez a szakasz átlagosan négy hónapig tart. Ne feledje, hogy teherbe eshet vele, ezért tartsa szem előtt a fogamzásgátlást.

Változás kora

Ez a fázis akkor kezdődik, amikor az utolsó menstruáció lejárt. Az egyetlen módja annak, hogy megbizonyosodjon arról, hogy belépett a menopauzába, ha 12 egymást követő hónapig menstruáció nélkül marad.

Postmenopauza

Az egyéves határ túllépésével hivatalosan posztmenopauzás vagy. Ezt a fázist követően bármilyen típusú hüvelyi vérzés szokatlan.

Dr. Tiffany Pham, a Flo OB/GYN orvosa és orvosi tanácsadója azt állítja: „Általában csak egy petesejtet ejtünk ki havonta. Mindazonáltal minden petefészekből minden hónapban bizonyos számú petét vesznek ki, hogy felkészítsék a szervezetet az ovulációra. A meghibásodott tojásokat a szervezet eldobja vagy újra felszívja. Ezért az életkor előrehaladtával továbbra is havonta veszítünk tojásokat

„A tojások számának ez a fokozatos csökkenése az olyan hormonok termelésének csökkenését is okozza, mint az ösztrogén és a progeszteron. A hormonszint csökkenése az, ami a menopauzába való átmenet során tapasztalt tünetek egy részét okozhatja” – magyarázza tovább Dr. Pham.

Mennyi az esélye a teherbeesésnek a menopauza után?

A menopauza alatt nem menstruál, ami azt jelenti, hogy a szervezeted nem termel életképes tojást a szaporodáshoz. Ezért a menopauza utáni természetes teherbeesés esélye közel nulla.

Van egy kis esély a perimenopauzás fázisban, pl. amíg meg nem jön a menstruációja 12 hónapig. Fontos megérteni, hogy az életkor előrehaladtával és a menopauza felé közeledve nő a terhesség alatti problémák kockázata.

És még ha ritka is, vannak olyan terhességi esetek, amikor a nők a menopauza alatt vagy után fogantak meddőségi kezelés alatt.

„Az 50 és 55 év közötti anyáknál az élve születést eredményező sikeres terhességek aránya körülbelül 0,006%. Az in vitro megtermékenyítés (IVF) növelte a termékenység esélyét az idősebb populációban, de a sikerességi ráta továbbra is alacsony. „Az adatok azt mutatják, hogy az IVF sikeressége a 40-es évek végén körülbelül 0,5-2,9%” – mondja Dr. Pham.

Hány éves korban eshet teherbe egy nő természetes úton ?

Nincs meghatározott életkor, amikor egy nő teherbe eshet. A legidősebb nő, aki természetes úton fogant, állítólag 67 éves volt. Ennek a ritkaságnak az az oka, hogy hormonjaink nem segítik a megtermékenyítéshez szükséges új peték létrehozását.

„A pubertás elérésekor a megmaradt peték száma körülbelül 300 000-500 000. Ezen időszak után az agy jelzi a petefészeknek az ovulációt, ami a petesejt kiszabadulása a petefészekből (a menstruáció általában a megtermékenyítés nélküli ovuláció eredménye). az a tojás)” – jegyzi meg Dr. Pham. Hozzáteszi: „Ahogy az életkor előrehaladtával a petesejtek száma egyre kevesebb, az agyból a petefészkek felé küldött, az ovulációt serkentő jelek már nem elegendőek az ovuláció kiváltásához. Ez végül a ciklus teljes leállásához vezet.”

A nők menopauza után is ovulálnak? ?

Amikor belép a menopauzába, a hormonok megakadályozzák a petefészkek tojástermelését. Ez az ovulációs folyamat végleges leállását eredményezi.

Dr. Pham elmagyarázza: „Ahhoz, hogy az ovuláció megtörténjen, az agynak nagyon erős jeleket kell küldenie a petefészeknek a luteinizáló hormonon (LH) keresztül, hogy jelezze a petefészeknek, hogy engedjék ki vagy ovulálják ki a tojást. Az agy ezeket az erős LH-jeleket küldi a petefészeknek, ha elég magas az ösztrogén szintje, amelyet a petefészekben termelnek.”

„Mivel ilyen kevés petesejt maradt a petefészekben, a petefészkek nem termelnek elegendő ösztrogént ahhoz, hogy jelezzék az agynak, hogy készen áll az ovulációra, ezért az ovuláció általában leáll, miután elérte a menopauzát.”

Gyakran ismételt kérdések dióhéjban

  • Mekkora a teherbeesés esélye a menopauza idején?
  • A menopauza idején kicsi az esélye a teherbeesésnek, pl. amíg 12 hónapja folyamatosan nem menstruál.
  • Van egy nőnek még peteje a menopauza után?
  • Nem, a menopauza után a petefészkek leállítják a tojástermelést.
  • Menopauza után mennyi idővel lehet teherbe esni?
  • A menopauza után lehetetlen természetes úton teherbe esni, mert a szervezet leállítja a tojástermelést. Az adatok azonban elszigetelt eseteket mutatnak be olyan nőknél, akik meddőségi kezeléssel vagy hormonterápiával fogantak.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche