Lehet, hogy van otthon egy ritka, több ezer darab porcelándarabja: Csak nézze meg az alját

Egy kicsit a porcelán történetéről

A hagyományos porcelán ma is meglehetősen népszerű és meglehetősen drága. Eredetileg Kínában fedezték fel és gyártották. A Kr.e. 7. századtól az úgynevezett protoporcelán volt. Mai formájában a Kr.u. 7. századtól van jelen, Kínából fokozatosan terjedt el az egész világon. Európában a 17. és 18. században élt nagy fellendülést, amikor is rendkívül értékes árucikknek számított.

Az anyag helyes összetételéhez vezető út kissé tüskés volt Európában, és a helyi keramikusok néhány kísérlete a kínai porcelán tökéletes utánzására kudarcot vallott. Ehrenfried Walther von Tschirnhaus csak 1708-ban oldott meg mindent. Ő volt a recept megalkotója, amikor egy speciális kaolint – hideg agyagot, meszes alabástromot és kovasavas homokot – tartalmazó alapanyagokat kombinált.

Figyeld meg a titokzatos „bélyeget”

A porcelán termékek alján egy jelölés található, amelyről a fontos információk jelentős része leolvasható. Ezért alaposan nézzen meg minden háztartási porcelándarabot. Tudja meg, milyen porcelánt birtokol, honnan származik és a gyártás idejét. Valaha minden porcelángyárnak volt márkája, amelyet idővel az új gyártás vagy a tulajdonos szerint változtatott.

Mit olvashatsz a márkáról?

Sok porcelánbolt gyakori védjegye egy kerek bélyeg formájú, és általában a tulajdonos kezdőbetűit vagy a porcelánbolt helyének nevét mutatja. A gyári jeleket egy adott porcelángyárra jellemző színben nyomtatják, például zöld, piros, fekete.

Például a Horní Slavkovban 1830-ig gyártott porcelánon S szimbólum található. Ezt követően 1870-ig egy nagy S betű és a Schlaggenwald szó, 1867-től pedig a Haas&Czjzek in Schlaggenwald felirattal jelölték a porcelánt. A Horní Slavkov i Chodov egy tipikus tűlevelű márka.

A meisseni porcelánban keresztezett kardok találhatók. A březovái porcelángyár termékein két keresztezett bányászkalapács található, királyi koronával és „Pirken-hammer” felirattal. Történelmi porcelánjukat példátlan díszítés jellemzi. A bajor kék-fehér címer variációi a nymphenburgi királyi manufaktúrára jellemzőek. A berlini királyi manufaktúra márkája a királyi jogar. Egyszerűen elolvashatja a márka minden porcelándarabját, és érdekes nézni.

Nincs olyan porcelán, mint a porcelán

A porcelántermékek alapvetően több osztályba sorolhatók. Különbséget talál a minőségükben, a feldolgozásukban, a szilánkok vastagságában és színeiben.

Hogyan lehet felismerni a középkategóriás porcelánt

Először is a kedvezőbb árakról lehet tudni. Az egyes termékek darabjai általában erősebbek és nehezebbek. Mivel a gyártó számára a mennyiség fontosabb, mint a minőség, az edényeket gyakran „sietve” nyomtatják, ezért nem is tökéletesen hibátlanok. A nyomat néha egyenetlen, vagy a fülnél kezdődik és végződik. Néha még az is megesik, hogy a nyomat lemosódik, kicsit kopik, így idővel homályossá és kevésbé színessé válik. Főleg vízforralók, bögrék, konyhai díszek készülnek belőle.

Hogyan lehet felismerni az első osztályú minőséget és a luxust

Általában első pillantásra felismerheti ezeket a termékeket, mert általában vékony és finom szilánkokat tartalmaznak. Gyakran elképesztő, hogy ez az anyag milyen erős és tartós. Ugyanakkor ez a fajta porcelán természetesen hihetetlenül könnyű. Általában kifinomultabb és elegánsabb. Soha nem sérül és nem kopik.

Az eredeti porcelándarabok többnyire kézzel festettek. Nyomtatás használatakor mindig minőségi színekkel történik, a díszítés pedig precízen történik. Nem csak a kerület körül van, hanem gyakran vannak motívumok a fül alatt vagy a tartály belsejében.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche