Lejárati dátum. Ezekben az esetekben halálosan komolyan kell venni! Ne kockáztasson

Joghurtok még egy hét után is, sampon fenntartásokkal és fertőtlenítővel vagy köhögés elleni sziruppal jobb egyáltalán nem. Míg a lejárati dátumok néha inkább csak ajánlások, máskor viszont halálosan komolyan kell venni őket. És mi tudjuk, hogy mikor.

Egyesek ajánlásként veszik a lejárati dátumot, mások esztelenül követik. Sokan kidobják a bontatlan joghurtot a fedelén lévő dátumot megelőző napon, és vannak, akik évekkel később is használják a kozmetikai táska gyomrában rejtőző szempillaspirált és rúzst. Szinte minden dolog, ami körülvesz, valamilyen dátummal van megjelölve, amíg felhasználható. Néha ezt nem kell túl szigorúan követni, máskor viszont a túllépés egészségügyi, sőt néha életveszélyes kockázatot jelenthet, mint például az autógumik esetében.

Tudta, hogy a gumiabroncsoknak is van lejárati ideje? Hol találja meg? Nézd meg a videóban:

Nézett ételek

Általában két élelmiszercímke létezik. A „fogyaszthatósági idő” kifejezés az ún. Főleg az olyan romlandó élelmiszereknél használják, mint a hús, a tejtermékek vagy a pékáruk. A dátumot naponta adják meg, és azt jelenti, hogy a gyártó garantálja a termék biztonságosságát ezen időszak alatt. A boltok sem árusíthatják őket ezen időpont után.

Másrészt ez nem jelenti azt, hogy ha elfelejtünk például egy csomag paradicsomot vagy túrót felhasználni az adott dátumig, akkor már nem nyúlhatunk hozzá. Nagyon gyakran nem romlanak meg, és jobb, ha először megnézzük, „megszagoljuk”, majd ha szükséges, kidobjuk. A tartós élelmiszerek, például a tésztafélék, a rizs, a liszt, az édességek és más élelmiszerek minőségmegőrzési idővel vannak jelölve. Ez néha egy napra, de gyakrabban csak egy hónapra szól, és ezután az üzletek még árulhatják az élelmiszert, de csak jól látható lejárati idővel. A minőségmegőrzési idő ilyenkor sokkal informatívabb – leegyszerűsítve: amíg nem látunk vagy érzünk semmi rosszat az élelmiszerrel kapcsolatban, addig nagy valószínűséggel biztonságosan fogyasztható.

Kozmetikumok hónapokig és évekig

Hasonlóan összetett a helyzet a kozmetikumok esetében is. Egyesek kevésbé tartósak, mások tartósabbak, és néhány esetben még mindig attól függ, hogyan használod a tárgyat. Különbséget kell tenni a legfeljebb 30 hónapig eltartható kozmetikumok között, amelyek többnyire a szokásos bőrápoló szerek, samponok és tusfürdők, és a tartósabb kozmetikumok, például a dekorkozmetikumok között. Összetételük alapján azonban minden termék mindkét kategóriába tartozhat, ezért jobb, ha követjük a csomagoláson található információkat. A kevésbé tartós kozmetikumokon általában konkrét lejárati dátumot jelölnek, általában a hónapot és az évet is feltüntetve. A tartósabbakon nem dátumot találsz, hanem egy nyitott tégely vagy tubus képét egy számmal. Ez azt jelzi, hogy a termék felbontása után hány hónap múlva kell kidobni.

A feltüntetett felhasználási mód szintén lényeges. Amíg egy sampon vagy krém lejárt szavatossági időn túl van, és nem változik az állaga vagy az illata, általában gond nélkül használható, feltéve, hogy nem kezd bőrproblémákat okozni. Más a helyzet, ha a csomagolás teljes tartalma gyakran érintkezik a testtel. Ilyenek általában a tégelyben lévő bőrkrémek vagy ajakbalzsamok, valamint a rúzsok, szempillaspirálok és szemceruzák vagy ceruzák. Ezekbe nap mint nap baktériumok és penészgombák is kerülnek, és abban a pillanatban, hogy túlságosan elszaporodnak, a termék veszélyes lehet. Éppen ezért tényleg tartsuk be gondosan a rájuk vonatkozó fogyasztási ajánlásokat, és legkésőbb néhány hónap után cseréljük le például a szempillaspirált és a szemceruzát, vagyis ami a szemünkhöz ér.

Tartós drogéria

A mindenféle tisztítószerek általában annyira tele vannak vegyszerrel, hogy könnyen azt gondolhatjuk, hogy még a szavatossági idejüket sem léphetik át. De ez nem egészen így van, és ha megnézed a csomagolást, biztosan találsz rajta lejárati dátumot. Ha a termék új, a lejárati idő talán néhány év múlva lesz. Ha azonban nem használod gyakran a terméket – ez vonatkozik például a szőnyegtisztítókra vagy a bőrülés tisztítószerekre, amelyeket évente egyszer veszel elő -, akkor fokozatosan haladhatsz a lejárati dátum felé. És akkor mi lesz? A hagyományos tisztítószerekkel nem történik semmi, amíg az állaga vagy a színe semmilyen módon nem változik. Mert akkor inkább károsíthatják, mint tisztíthatják a tisztítandó felületet. Azt is figyelembe kell vennie, hogy a lejárati idő után elveszíthetik hatékonyságukat, és a tisztítás kicsit nehezebb lesz.

Minden fertőtlenítőszerre más szabályok vonatkoznak. Ezeknél gondosan kiszámítják, hogy mennyi idő alatt valóban megbízhatóan pusztítják el a szóban forgó vírusokat és baktériumokat, és a lejárati idő letelte után a gyártó már nem tudja garantálni az ígért hatást. Ha tehát valóban hatékonyan akar fertőtleníteni, akkor a fertőtlenítőszert le kell cserélni egy újjal.

Nem egy nap a gyógyszerekkel

A gyógyszerek esetében a lejárati időt, ebben az esetben a lejárati időnek nevezett dátumot nagyon óvatosan és jó okkal határozzák meg. És bár néha úgy érezheted, hogy végül is nem nagy ügy, jobb, ha nem kockáztatsz.

A tabletták és a drazsék a legkevésbé érzékenyek, amennyiben száraz helyen, lehetőleg sötétben és megfelelő hőmérsékleten tárolják őket. Ezzel szemben a „krémek”, beleértve a szirupokat és az egyadagos fecskendők tartalmát is, a legkönnyebben megromlanak. Továbbá ne használjon fel semmit, ami bár még nem járt le a szavatossági ideje, de valahogyan megváltozott a külseje. Óvatosságra int az is, ha a védőcsomagolás sérült. Mindezekben az esetekben a gyógyszer megromolhatott, lebomolhatott, baktériumok szaporodhattak el benne, vagy a hatékonysága is csökkenhetett, illetve elveszíthette azt.

Általánosságban elmondható, hogy a korábbi gyógyszereket nem szabad használni – ezért érdemes néhány havonta, de legalább évente egyszer átnézni az otthoni gyógyszeres szekrényt, és ami lejárt szavatossági időn túl van, azt elvinni a gyógyszertárba. Másrészt a közelmúlt gyógyszerellátási válsága megmutatta, hogy néha megéri olyan gyógyszereket is megtartani, amelyekre nincs mit nézni. Fontos azonban, hogy pontosan tartsuk be a tárolási utasításokat, ne kezdjük el szedni őket az orvossal való konzultáció nélkül, és csak valóban kivételes esetekben.

Forrás: Nézze meg a gyógyszereket!

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche