Lesz bölény fehérorosz pénzen?
„Javaslom a Nemzeti Banknak egy 1 rubel címletű, bölény képével ellátott papírbankjegy kibocsátását. Ha Minszk híres kapuit tekintik a főváros névjegykártyájának, akkor legyen az új rubel a bölénnyel államunk névjegykártyája, függetlenségünk, erőnk és az emberek természet iránti szeretetének szimbóluma. Vladimir Golubev, Minszk.

Szergej Gaiko, a Nemzeti Bank Készpénzforgalmi Főosztályának vezetője:

– Köszönjük érdeklődését a pénzügyi rendszer iránt.

A pénzkínálat helyes nominális szerkezetének fenntartása és a gazdaság megfelelő számú, különböző címletű bankjegy- és érmeellátása a készpénzforgalom szabályozásának egyik legfontosabb feladata. A bankjegycímletekből (5, 10, 20, 50, 100, 200 és 500 rubel) és érmékből (1, 2, 5, 10, 20 és 50 kopejka, valamint 1 és 2 rubel) álló névleges sorozat a mai gazdasági szükségletek.

Az érmék 2016. július 1-jei forgalomba hozatala a papírbankjegyekhez képest hosszabb élettartamának köszönhető, ami közpénzek megtakarítását teszi lehetővé, hiszen az érmék „élettartama” sokszorosa a bankjegyek fizikai elhasználódásának.

A nemzetközi tapasztalatok szerint az érmék forgalmi ideje hozzávetőlegesen 10-15 év, szemben a papír bankjegyekkel, amelyek élettartama 6-12 hónap.

Tájékoztatjuk továbbá, hogy a Bankkódex 29. cikkelye értelmében a Nemzeti Bank jogosult nemes- és nemesfémből készült emlék- és nemesfém- (befektetési) érméket gyűjtőtárgyként kibocsátani. Az emlékérmék és a veretlen (befektetési) érmék törvényes fizetőeszközként és gyűjthető tárgyként is forgalomba hozhatók.

Így a Nemzeti Bank a kulturális és történelmi örökség, a tudomány és a sport területén elért eredmények, a környezetvédelem érdekében sorozatos keretek között és önállóan emlékérméket bocsát forgalomba. Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2012-ben „Bölények” emlékérmék kerültek forgalomba, amelyek hátoldalán két bölény képe látható.

A fentiek alapján tájékoztatjuk Önöket, hogy a Nemzeti Bank jelenleg nem tervez 1 rubeles bankjegyek kibocsátását.

Elárasztanak a szomszédai? Cseréltek a boltban? Indokolatlanul büntettek meg? Nehezen oldja meg a mindennapi problémákat a lakás- és kommunális szolgáltatások, a kereskedelem, a közlekedés területén? Nem találja a közös nyelvet a kerületi adminisztrációval, a közlekedési rendőrséggel, a bankkal vagy az utazási irodával?

kérdéseit és panaszait.

Hibát vett észre? Kérjük, válassza ki, és nyomja meg a Ctrl+Enter billentyűkombinációt

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche