Levendulalevelű zsálya vagy durva zsálya: A közönséges gyógynövények legszebb fajtái

A mediterrán fűszernövények termesztése nem újdonság szélességi köreinken. Néhányan már a középkorban megjelentek vidékünkön. Az elsõként behurcoltak, azaz az ember által a származási helyérõl elhurcoltak közé tartozott például a gyógyzsálya, a különbözõ üröm vagy az édeskömény. Később kakukkfű, citromfű, levendula, zsálya és még sok más kerül hozzáadásra.

Zsálya

Sok zsálya (Salvia) népszerű mediterrán gyógynövény. Pusztán gyógy- és fűszernövényként termeszthető, de kiválóan alkalmas dísznövényként és szárazságkedvelő évelők kombinált telepítésére.

A legelterjedtebb fajok a Balkánról származó zsálya (S. officinalis) és a Földközi-tenger nyugati vidékéről származó levendulalevelű zsálya (S. lavandulifolia). Ezek félcserje növények, amelyek nem lombhullató, egész évben szürke színű (fajtáknál lila vagy többszínű) levelekkel és feltűnő kék virágzattal tűnnek ki, ill. és rózsaszín vagy fehér virágok.

Csak június második felében virágoznak, ezeket a fajokat a virágzás befejezése után érdemes levágni. Mindkettő nagyon jól mutat vegyes ültetvényekben, levendulával, szantolinával, anyavirággal, szikvirággal, nyár végi csillaggal (Aster amellus) stb. Nagy előnyük a kiemelkedően jó szárazságállóság. Miután meggyökeresedtek, általában nem igényelnek öntözést. Érdekes a konyhában vagy gyógyszerként való felhasználásuk lehetősége is.

Forrás: Youtube

Az ágyassalviák másik fontos csoportja a kétnyári, ill rövid életű fajok. A mi körülményeink között a legjelentősebb az agyagzsálya (S. sclarea), amely feltűnő fehéres-rózsaszín-rózsaszín fellevelének köszönhetően igen vonzó. Ez egy hatalmas gyógynövény, körülbelül 150 centiméter magasra nő. Csak a vetés utáni második évben, nyár elején virágzik és virágzás után általában elpusztul, ill három-négy évig fennáll.

Fenntartása megfelelő helyen önvetéssel történik. Különösen alkalmas napos és szárazabb helyekre, ismét például természetes telepítésekre, ahol a növényeknek bizonyos szabadságot engednek. Fűszernövényekkel kombinálva is jól mutat.

Kedvesség

A könnyen termeszthető fajok kiválasztását jószándékúan tudjuk befejezni (Origanum). Ez a nemzetség körülbelül húsz fajt foglal magában, amelyek főként köves lejtőkön és szárazabb réteken nőnek a Földközi-tengeren és Kis-Ázsiában. Az origanum vulgare (Origanum vulgare) a szárazabb réteinken is igen elterjedt faj.

A leggyakoribb termesztett faj pontosan a közönséges szobanövény. Sokféle fajtát termesztenek, mint az élénksárga levelű ‘Aurea’, krémszínű tarka levelű ‘Variegata’, mindössze 20 centiméteresre növő ‘Compactum’, rózsaszín-lila virágú ‘Rotkugel’, ‘Zorba Red’ kifejezetten sötétlila kelyhek stb. Az Origanum vulgare subsp. hirtum kulináris szempontból is érdekes. Ez utóbbi aromásabb, és főként fűszerként használják (gyakran Hotand Spicy fajtanéven vagy úgynevezett Pizza Oregano néven).

A télálló fajok közé tartozik még a sima torma (O. laevigatum), amely gazdagon elágazó virágszárakkal szembetűnő, sok egészen apró, rózsaszín virággal. A fent említett fajok különféle hibridjeit is termesztik főként dísznövényként. Ilyen fajták például a szürke levelekkel és rózsaszín virágokkal rendelkező ‘Hopleys’ vagy a ‘Herrenhausen’, amely nagyon gazdagon virágzik, rózsaszín virágokkal, amelyeket lila csésze véd.

Dobromíslennek napos hely és vízáteresztő, inkább szárazabb, köves vagy kavicsos talaj alkalmas. Gyakran más típusú gyógynövényekkel, például levendulával, zsályával vagy anyafűvel, dísznövények ültetéseként termesztik.

Az orbáncfüvet gyógynövényként is használják, például köhögés ellen és az emésztőrendszer irritált nyálkahártyájának csillapítására. A puffadás ellen is hat. Rendkívül népszerű fűszer, oregánó néven is ismert, sós péksütemények, zöldséges ételek, levesek, tészták és húsételek fűszerezésére használják.

A szerző a fővárosi Botanikus Kert évelők és füvek gondozója. prágai. Itt tekintheti meg a mediterrán flórát kiterjedt és színes ültetvényekben, valamint sok más inspiráló kiállítást. bővebben

kapcsolódó cikkek

Forrás: Receptář magazin

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche