Ma nagy ünnep van – tiszteljük a bolgár nép mennyei patrónusát! Gratulálunk a könyvtárakhoz:

Ma, október 19-én a bolgár nép mennyei védőszentjeként ismert szent emléke előtt tisztelegünk. Szt. mennybemenetele

Rilai Csodatévő Jánost (876-946 körül) ma Szent Jóel próféta napjával együtt ünnepeljük. Október 19-én az Egyház a Rila-hegyi alázatos remetét ünnepli, akit életében földi angyalnak és égi lakosnak neveztek.

A bolgár föld legnagyobb szentje, Tiszteletreméltó Ivan Rilski 876 körül született Skrinóban, az Osogovo-hegy redőiben, a Struma folyó közelében (Dupnitsa város közelében). Borisz herceg (852-889) és fia, Vlagyimir, Nagy Simeon cár és Simeon fia, Péter cár kortársa volt.

25 éves koráig pásztor volt. Gyengéd kortól kezdve a vallásos hit kezdett kialakulni és erősödni Iván lelkében. Abban az időben templomokat és kolostorokat kezdtek építeni Bulgária-szerte.

Az újonnan alapított kolostorok nemcsak a kereszténység központjai lettek, hanem irodalmi és oktatási központok is. A fiatalember vágya az volt, hogy teljesen Isten szolgálatának szentelje magát, és a szerzetesi életnek szentelje magát valamelyik szent kolostorban. Először Iván belépett a közeli „Szent Demetrius” kolostorba, maga a Rouen-hegy alatt.

Itt nemcsak a lelki elmélkedésre való alkalmasságát fejlesztette ki, hanem oktatást is kapott, szakrális, liturgikus és vallásos könyvekből szerzett ismereteket. Elfogadta a szerzetességet, de nem tartózkodott sokáig a kolostorban, hanem a teljes magányos életnek, az imádságnak, a böjtnek és a nélkülözésnek szentelte magát.

A tiszteletreméltó Ivan Rilski sokfelé beutazott, míg végül a gyönyörű Rila hegyi sivatagban telepedett le, ahol élete végéig maradt. Ott alapított egy ezer éve fennálló kolostort. Élete során és halála után is számos csodát tett: pásztorokat etetett, imájával őrültet gyógyított, jámbor embereket gyógyított és gyógyít a különféle betegségekből, kegyelmével védi kolostorát.

A remete híre fokozatosan elterjedt az egész országban, sőt a fővárosba is eljutott. I. Péter cár egyik szófiai útját felhasználva megtette a mintegy 120 km-es utat a hegyig, hogy meglátogassa a jámbor öregembert. Az igaz Iván azonban nem engedte a közelébe, hanem csak messziről hajolt meg előtte, mire az uralkodó kedvesen válaszolt.

A remete természetesen visszaadta a Péter cár által neki küldött aranyat is. Ez tovább növelte hírnevét, és csatlakoztak hozzá a tanítványok, akik kunyhókat építettek maguknak. Ilyen volt a leghíresebb bolgár kolostor kezdete.

Iván tiszteletes halála előtt teljes elzárkózásba került, ott állította össze „testamentumát” (lásd Rila Szent Iván testamentuma). 946. augusztus 18-án, mintegy 70 éves korában elhunyt, a templom előcsarnokában temették el egy máig őrzött kősírban. Mennybemenetelére az egyház minden évben ugyanazon a napon emlékezik meg.

Ivan Rilski tiszteletes a bolgár nép kivételes mennyei védőszentjének nyilvánították, és a nép tiszteli.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche