Málna: Ne költekezzen feleslegesen, ingyen termeszthetsz málnát magadnak. megnézi

A málna apró, illatos terméséből sosem lehet betelni, és a nyár elengedhetetlen kellékei. A gazdag betakarítás érdekében nem kell azonnal a boltba rohanni és új palántákat vásárolni. Többféle módon szaporíthatja a növényeket, teljesen ingyenesen és könnyebben, mint el tudná képzelni.

Málna betakarítás

Forrás: Youtube

A málna hajtásainak szaporítása

A gyökérdugványokkal történő szaporítás valószínűleg a legegyszerűbb módja. De kell neki egy nem egészen öreg, de nem is egészen fiatal málnafa. Ideálisak azok a növények, amelyek nagyjából négy-öt évesek. Ha van ilyen növényünk, akkor egyszerűen egy kerti szerszámmal vágjuk le, válasszuk le a málnaág egy részét, és ültessük át kicsit távolabb a virágágyásba. De ültesse az ágat egy kicsit mélyebbre, mint az eredeti málna. Ezután vágja le az eredeti málnát, és rövidítse le legfeljebb három rügyre.

A málna szaporítása osztással

Az új hajtások szétválasztása is meglehetősen egyszerű módja a málna szaporításának. Ez azonban jelentős pontosságot igényel. Különösen alkalmas középkorú, azaz egy évesnél idősebb növényekre, de nem teljesen öreg málnára.

Nagyon óvatosan járjon el, mert az egész növényt, beleértve a gyökereket is, eltávolítja a talajból. Az akció során sem a gyökérrendszer, sem maga a növény nem sérülhet. Miután eltávolította a növényt a talajból, nagyon óvatosan válasszon el néhány új oldalhajtást és gyökeret. Ezután ültessük megfelelő helyre, kezeljük őket bőséges öntözéssel és jó minőségű aljzattal. Helyezze vissza az eredeti növényt a megszokott helyre.

Az oltással történő szaporítás a legegyszerűbb

A következő lehetőség valójában a legegyszerűbb. Készüljön fel azonban arra, hogy ez egy kicsit időigényesebb, és eltart egy ideig, amíg az új növények életre kelnek. De édes lesz a jutalom, és érdemes időt adni a málnafának. A málnafán keressük a hosszú és különösen hajlékony ágakat. Nagy erőfeszítés és különösen a törés veszélye nélkül le kell hajolniuk a földre.

Kapával vagy kis ásóval ássunk körülbelül öt-hét centiméter mély barázdákat a talajba, és egyszerűen hajlítsuk bele az előre kiválasztott hajtásokat, fedjük be friss aljzattal, és hagyjuk, hogy a természet végezze a dolgát. Jövőre a gallyak új gyökerekkel törlesztenek. Majd csak vágd le az anyanövényről és ültesd új, alkalmas helyre.

Egy utolsó tipp

Természetesen előfordulhat, hogy a növénynek nem lesz hajtása. Nem számít. Még így is szaporíthatod a málnát. Csak gyökerekkel fog dolgozni, nem leszármazottakkal. Tedd ki a növény gyökereit, és ásd ki egy részét. Ne dolgozzon azonban túl közel az eredeti növényhez, mert megsérülhet. Az ideális távolság, ahonnan a gyökereket kiveheti, körülbelül fél méter a növénytől. Helyezze a gyökereket nedves homokba, ahol egy ideig pihenni fognak. Ez a módszer alkalmas arra, hogy ősszel végezzük, a gyökérdugványok a homokos otthonban tavaszig várnak, majd a virágágyás megfelelő helyre ültetjük.

kapcsolódó cikkek

Források: , , ,

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche