Matematika: Hogyan kell helyesen számolni – összeadás és kivonás, szorzás és osztás

A számítás szempontjából fontos a műveletek sorrendje. Egy olyan vonal, amelyet gyakran összekevernek a matematikával „ráérő” emberek.

Több:

Mi az a műveletsor?

A műveletek sorrendje a kifejezések kiértékelésére vonatkozó szabályok halmaza. A műveletek sorrendjét nem nehéz megjegyezni, de sokkal könnyebben megtörténik, ha eszébe jut egy furcsa szó – SSUDSI. Nem, ez nem egy kifejezés a matematikában. Nézzük meg, mit jelentenek a szó egyes betűi.

1. C – a szó első betűje C, és zárójelben van. Amikor zárójelek vannak, először a bennük lévő művelet kerül végrehajtásra.

2. C – a második betű is C. Fokozatot jelent. A mindennapi életben ritkán van szükség hatványozásra, de ha igen, ne feledje, hogy a hatványozás a zárójelek után és a szorzás, osztás, kivonás, összeadás előtt történik.

3. UD – már most nem nehéz kitalálni, hogy ez szorzást és osztást jelent. Zárójeles műveletek után, hatványozás után, valamint összeadás és kivonás előtt hajtják végre. Sokan tudják ezt, de nehezen tudják eldönteni, melyik művelet legyen előbb – szorzás vagy osztás. Ha segédszavunkban az U betű áll a D betű előtt, nem nehéz kitalálni, hogy először szorzásról, majd osztásról van szó. A „Melyik műveletet hajtjuk végre először – szorzás vagy osztás” kérdésre azonban az a válasz, hogy bal oldalról indulva jobbra haladva csináljuk.

4. SI – az utolsó két művelet, amit végzünk, az összeadás és a kivonás. Ők az utolsók, ugyanazon a „szinten” vannak a cselekvések sorrendjében. A szorzáshoz és az osztáshoz hasonlóan, még ha a műveletek sorrendjében az összeadás a kivonás előtt áll is, ez nem jelenti azt, hogy először össze kell adnunk a kivonás előtt. Egy példa segít megérteni ezt:

7-2+4

Ha helyesen kezdjük a bal oldalról, akkor a szabály szerint először a kivonást végezzük – balról jobbra dolgozunk, nem szabad elfelejteni, hogy az összeadás a kivonás előtt áll a sorrendről szóló érdekes kis szóban. a CSIDS műveletei. És kapunk:

7-2=5

Ezután átmegyünk a jobb oldali részre, és máris adunk 5-öt a 4-hez. 5+4=9

Ha azt a sorrendet választjuk, amelyet az SSUDS betűrendje ad, elfelejthetjük, hogy az összeadás és a kivonás ugyanazon a szinten van, és először összeadjuk, a C betűsorrendet követve összeadásként, az I betűrendet pedig kivonásként. Akkor tévedünk, és más választ kapunk. Nézzük meg újra ugyanazt a példát, de ha előbb hozzátesszük, az rossz.

7-2+4

2+4=6

7-6=1

1-et kapunk, ami a 9-től eltérő válasz, és ez a rossz válasz.

Ez a balról jobbra sorrend a szorzásnál és osztásnál is megfigyelhető, és ha nem figyeljük meg, rossz eredményt kapunk.

Több:

Melyik műveletet hajtják végre először – szorzás vagy osztás

Ha arra kíváncsi, hogy melyik művelet legyen előbb, a szorzás vagy az osztás, ne feledje, hogy ugyanazon a szinten vannak, és a bal oldalon kezdődik.

Lehet, hogy nem szereted a matekot, és soha nem lesz a tudományod, de minden bizonnyal könnyebben fogsz egyszerű számításokat gyorsan és mindenekelőtt pontosan és helyesen elvégezni anélkül, hogy attól félne, hogy hibázik, vagy zavarba jön egy már elismert hiba miatt.

Több:

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche