A savanyúságkészítés az év különleges időszaka. Akinek van éléskamrája, az mostanra már biztosan rászokott. Nemcsak gyümölcsök, hanem uborkák is kerülnek üvegekbe. Az alábbi receptben szereplő uborkák az ősz és a tél slágerei lesznek. Mindez egy kiegészítésnek köszönhetően.

A befőttkészítés egy olyan évszak, amelyet most élünk. Akinek van saját kamrája vagy pincéje, az bizonyára már belevágott ebbe az éves hagyományba. Nemcsak édes gyümölcsök, hanem különféle zöldségek is landolnak az üvegekben. Különösen népszerű az uborka, amely sok otthoni éléskamra szerves részét képezi sokoldalúságának és egyedi ízének köszönhetően. Azonban nem csak ezeknek a zöldségeknek a klasszikus változatai nagyon finomak. Kísérletezzen a pácokkal, és fedezzen fel új ízeket, amelyeket eddig biztosan nem ismert.

A mi receptünk, amit biztosan imádni fogsz, az uborka édes pácban. Ennek a receptnek az egyik titka a méz hozzáadása, amely egyedi, finoman édes jelleget kölcsönöz az uborkának. Ennek a kombinációnak köszönhetően még azok is imádni fogják ezeket az uborkákat, akik általában nem nyúlnak a savanyúsághoz. Ezek az uborkák nagyszerű köretként vacsorához, de számos saláta hozzávalójaként is.

Mézben pácolt uborka receptje

 • 2 kg uborka
 • 2 liter víz
 • 250 ml konyhai ecet
 • 200 ml méz
 • 4 evőkanál só
 • 1 teáskanál cukor
 • 4 gerezd fokhagyma
 • teáskanál mustármag
 • néhány szál kapor

Elkészítési mód:

 1. Az uborkát alaposan mossuk meg, és vágjuk le a végeit. Az üvegeket alapos mosással és forralással készítsük elő. Minden üvegbe tegyünk egy gerezd fokhagymát és néhány szál kaprot.
 2. Egy nagy fazékban forraljuk fel a vizet a sóval és a cukorral. Adjuk hozzá az ecetet és a mézet, keverjük alaposan össze, majd forraljuk fel újra. Öntsük a forró páclét az üvegekben lévő uborkákra, az üvegek tetejétől kb. 1 cm helyet hagyva.
 3. Zárjuk le szorosan az üvegeket, és pasztőrözzük 10-15 percig. Amikor a pasztőrözés befejeződött, hagyjuk az üvegeket fejjel lefelé állítva kihűlni. Az így savanyított uborka körülbelül 2-3 hét múlva fogyasztható. Lehetőleg hűvös, sötét helyen tároljuk.

Kapcsolódó cikkek:

Klasszikus recept a savanyúsághoz. Egy szokatlan kiegészítésnek köszönhetően jobb lesz, mint a nagyié

Egy ősi savanyúság recept a nagymamától. Az arányok megváltoztatásának köszönhetően ropogósak és ízgazdagok lesznek.