Még egy kezdő is tud málna szeder termeszteni. A gyümölcsei fantasztikusak! Néz

Gondoskodjon kertjében saját málna szederforrásáról, amely remek csemege, értékes és gazdag vitaminforrás. Nemcsak frissen fogyaszthatók, de bizonyára számos desszertben, italban, gyümölcslevben és lekvárban felhasználhatóak. Akár szárított leveleket is használhatunk, melyek kiválóan alkalmasak gyógyteakeverékekhez, fürdőkhöz és akár borogatáshoz is.

Forrás: Youtube

Málna vagy Rubus fruticosus idaeus

E növény esetében a málna (Rubus idaeus) és a szeder (Rubus fruticosus) hibridje, amely Angliából származik. A növény vadon termő növekedését a szedertől, viszonylag nagy ízű termését a málnától örökölte. Mivel meglehetősen ellenálló, nagyon könnyen termeszthető. Nem is szenved betegségektől, és nem támadják meg a kártevők.

Ez a lombhullató cserje függőleges hajtásokkal rendelkezik, amelyeken száras, élénkzöld levelek nőnek. Kis, egyszerű virágokkal virágzik, amelyekből a szezon során fényes, sötét bordó színű, legfeljebb 5 cm-es gyümölcsök láthatók. Nagyon aromás, édes-savanyú ízűek. A cserje általában 150 cm körülire nő meg, a tavalyi hajtásokon terem, és önbeporzó.

Válaszd ki a megfelelő málnavirágpalántát

Ha azt szeretné, hogy a növény hasznot hozzon növekedése során, ne becsülje alá a palánta kiválasztását. Ahelyett, hogy olcsóbb, rossz minőségű darabot vásárolna, és alacsony a túlélési valószínűsége, fogadjon konténeres palántákra. A kicsit magasabb ár mindenképpen megéri!

Válasszon megfelelő élőhelyet

Mindenesetre a málnabokroknak egyenletes nap- és levegőellátásra van szükségük, semmiképpen ne ültessük árnyékba. Adjon nekik olyan helyet is, ahol az Ön igényei szerint megfelelően növekedhetnek. Néha a hajtások akár 4 m távolságra is megnőnek, ezért megfelelően szilárd szerkezethez kell kötni őket.

Talaj és ültetés

Most tavasszal vagy ősszel ültetheti a málna szeder palántákat. Vegye ki a növényt és a csomagot a csomagból, enyhén rázza fel belőle a földet, és áztassa be a palántát egy edénybe vízzel másnapig. A kis bokrokat egyenként ültessük az előkészített szerkezettől kb. 1 mk távolságra. Ezután vágjon le 2-3 rügyet minden növényről. Ha a palántán nincsenek meg, vágja le őket közvetlenül a talaj felett. A növények a gyökérrügyekből fokozatosan hajtanak ki hajtásokat. A tenyészidőszak elején nem jó ötlet a Roatlinát teljes műtrágyával trágyázni.

Mikor várjuk a betakarítást?

Ez a fajta bokor gyönyörű sötétvörös málnát ad, amely erősen aromás. Érésük után mélylila árnyalatúak.

Vágja meg a bokrot

A betakarítás után mindig távolítsa el a gyenge és felesleges hajtásokat. A kétéveseket közvetlenül a föld felett vágjuk le, az egyéveseket körülbelül harmadával rövidítsük le. Mindig hagyjunk 6-8 hajtást, amivel tavasszal mindig lerövidítjük a csúcsokat.

kapcsolódó cikkek

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche