Még egy teljesen kezdő is tud szőlőt termeszteni: egy szakértő tanácsot ad, hogyan kell csinálni

Részletesebb ismeretek nélkül valószínűleg nem kezdesz kis szőlőültetvénybe, de biztosan lehet elég lédús és édes gyümölcsöt termeszteni ahhoz, hogy kedvedre élvezd. Főleg, ha kertje megfelelő élőhelyeket kínál, és eltökélt szándéka, hogy új kihívásokat próbáljon ki.

Szőlő a kertben vagy üvegházban

Nem kell tapasztalt termelőnek lenni ahhoz, hogy szőlőt tudjon termeszteni. Csak kövesse néhány alapvető szabályt, keressen megfelelő helyet, és élvezze munkája gyümölcsét. Ha van üvegházunk, oda is ültethetjük a növényt. A videóban részletes útmutatást találsz az összes trükkel:

Forrás: Youtube

Ha az üvegháza tele van, vagy egyáltalán nincs, ne essen kétségbe. A növényt a kertbe is elültetheti, de ehhez megfelelő helyet kell találnia.

Hová kell ültetni a szőlőt?

Ahhoz, hogy a gyümölcsöket lássuk és időben beérjük, nagyon fontos a megfelelő termesztési hely. Keressen olyan helyet a kertben, ahol a nap nagy részében süt a nap, ideális esetben a szélvédőben. A szőlő nem szereti a huzatot, és kár lenne gyümölcsöt veszíteni ezzel a banális hibával. A nehéz agyagos vályog nem nagyon alkalmas, éppen ellenkezőleg, a mély, jó vízelvezetésű és tápláló talaj kívánatos.

Nem bánja a homokos talajt, a sauvignon fajta jól megállja a helyét, míg a kék fajták, valamint a rizling a kavicson jól boldogulnak. Ugyanakkor a helyet délre, délkeletre vagy délnyugatra kell irányítani. A kerítéseket szőlővel lehet szépíteni, csak ne feledje, hogy minden növényt legalább 120 centiméterre kell ültetni az eredetitől. Ha van pergolája, és eljátsszon a szépítés gondolatával, akkor hajrá. A pergolák szőlőtermesztésre is kiválóan alkalmasak, ha megfelelnek a korábbi feltételeknek. Egy kisebb pergolához elég egy bokrot ültetni, az idővel benői a menedéket.

Fagyasztóban készült

Ha elhatároztad, hogy kipróbálod a szőlőtermesztést, akkor itt a tökéletes alkalom a palántavásárlásra! Április második fele és május eleje a legalkalmasabb hónap az ültetésre. Későbbi szőlőültetvény telepítése nem javasolt. Ha nem készül el tavasszal, akkor ősszel is elültetheti a szőlőt, amikor a növényeknek is jól jön a természetesebb öntözés. Jó hír, hogy az új fajták viszonylag ellenállóak a kártevőkkel szemben, bár az új palántákat időnként megfertőzheti a fertőzés. Ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni az ültetést. Ha áprilisban vagy májusban ülteti a szőlőt, akkor ezzel egy időben készítse elő a műtrágyát a szőlő számára, majd június közepén alkalmazza.

kapcsolódó cikkek

Források: , ,

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche